Organizāciju socioloģijas terminoloģija - Gajevska, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētnieciskā darba tēma ir “Organizāciju socioloģijas terminoloģija”. Darba mērķis ir izpētīt terminoloģiskās vienības no morfosintaktiskā un semantiskā viedokļa, lai noteiktu to veidošanos un pielietojumu. Galvenie pētījuma jautājumi:kādas ir terminu galvenās īpašības? Kādi tiek pielietoti kritēriji, lai atšķirtu terminoloģiskās vienības no leksiskām vienībām? Galvenie uzdevumi ietver termina definējumu un izpētīt kritērijus termina identificēšanai tekstā. Praktiskā daļa ir iekļauti 262 termini. Mēs pieturēsimies pie Marijas Terēzas Kabrē un Marijas Klodas l’Hommes teorijas. Pētījuma secinājumi:terminus raksturo to nozīmes definīcija, kas saglabā savu objektivitāti attiecīgajā jomā.

The title of the research is “Terminology of organizational sociology”. The aim of this paper is to study terminological units from a morpho-syntactic and semantic point of view in order to reveal their formation and use. The research questions are the following:what are the main characteristics of the term? What criteria are applied to distinguish terminological units from lexical units? Our research plan includes defining a term and establishing the criteria for identifying a term in a text. The practical part includes 262 terms. We will stick to the theories of Marie-Teresa Cabré and Marie-Claude l’Homme. The main conclusion:terms are characterized by the definition of their meaning, which maintains their objectivity in the relevant field.
Terminology of the sociology of organisations
Keywords: Valodniecība; termini; specializētā valoda; terminoloģiskā struktūra; morfosintaktiskā analīze; semantiskā analīze