Baltijas valstu un Eirozonas inflācijas atšķirības: noteicošo faktoru analīze un priekšlikumi politikas veidotājiem - Ģērmane, Agija (Latvijas Universitāte, 2024)
Inflācija ir viens no būtiskākajiem rādītajiem ekonomikā. Inflācija kalpo kā ekonomiskās attīstības stimuls. Pētījuma gaitā tiek apskatīta inflācijas būtība un tās saistība ar citiem ekonomiskajiem rādītājiem. Tiek analizēti līdzšinējie pētījumi par inflāciju. Inflācijas atšķirīgie rādītāji vienotas valūtas reģionā izraisa vairākus jautājumus par to, kādēļ novērojamas atšķirības. Šajā pētījumā tiek apskatīti līdzšinējie pētījumi par inflācijas atšķirībām eiro zonā. Pētījumā mērķis ir analizēt inflācijas dinamiskās atšķirības Baltijas valstīs un Eirozonā un noteikt, kādi faktori ietekmē atšķirības. Pētījumā tiek izmantoti paneļa dati par trim Baltijas valstīm - Latviju, Lietuvu un Igauniju, laika periodā no 2002. gada līdz 2022. gadam. Pētījumā tiek izmantots modelis, kurš balstās uz mazāko kvadrātu metodi. Pētījumā gaitā tiek konstatēts, ka pastāv būtiskas inflācijas atšķirības starp Baltijas valstīm un eiro zonu. Kā nozīmīgākais faktors inflācijas atšķirībām tiek izvirzīts izlaides starpība un atkarība no enerģijas importa.

Inflation is one of the most important indicators in the economy. Inflation serves as a stimulus for economic development. This study examines the nature of. Previous researches on the impact of inflation on the economy is analyzed. Differing inflation rates within a single currency region raise several questions about why these differences occur. This study reviews existing research on inflation differences in the Eurozone. The aim of the study is to analyze the dynamic differences in inflation between the Baltic States and the Eurozone and to determine which factors influence these differences. Panel data for the three Baltic States – Latvia, Lithuania, and Estonia – for the period from 2002 to 2022 are used in the study. The study employs a model based on the least squares method. The study finds that there are significant differences in inflation between the Baltic States and the Eurozone. The most significant factors contributing to the inflation differences are identified as the output gap and dependence on energy imports.
Inflation differences between the Baltic States and the Eurozone: analysis of determinants and proposals for policy makers
Keywords: Ekonomika; Baltijas valstis; Eirozona; inflācijas atšķirības; mazāko kvadrātu metode