Vadītāja stils un tā ietekme uz darbinieku motivāciju - Valdmane, Antra (Latvijas Universitāte, 2007)
Par darbinieku motivācijas iespējām šodienas darba tirgus apstākļos tiek runāts diezgan bieži, tomēr darba tirgū saskatāmas tam atšķirīgas pieejas un šīs atšķirības ne vienmēr ir tieši saistītas ar organizācijas ekonomiskajiem rādītājiem. Bieži vien tas ir vadītāja individuālais skatījums, personiskās rakstura īpašības, izvēlētais vadīšanas stils. Maģistra darba mērķis ir atspoguļot darbinieku motivācijas tiešu saistību ar organizacijas vadītāja vadīšanas stilu. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti vairāki teorētiski un praktiski uzdevumi, kuru realizēšanai izmantotas dažādas pētnieciski-analītiskās metodes - literatūras un pastāvošās likumdošanas analīze un organizācijā-Valsts farmācijas inspekcijā veiktā aptauja par darbinieku vajadzību apmierināšanu, motivēšanu pie diviem dažādiem vadītājiem un iepriekš minētā saistību ar konkrēto vadītaja vadīšanas stilu. Darba teorētiskajā daļā tiek raksturots vadītājs un viņa vadīšanas stili, kā arī motivācijas procesa teorētiskie pamati, to iedarbība un sasniedzamie rezultāti. Papildus tiek izklāstītas atpazīstamāko motivācijas teoriju koncepcijas, aprakstīti to darbības principi, mēģināts to saistīt ar vadīšanas stilu. Praktisko pētījuma daļa, analizēta situācija organizācijā- Valsts farmācijas inspekcijā, veicot divas aptaujas- ar aptaujas Nr.1 palīdzību tika noskaidrota darbinieku motivācija pie diviem vaditājiem, kuri viens pēc otra vadīja organizāciju, izanalizējot to, un ar aptaujas Nr.2 palīdzību tika rasta kopsakarība starp šo vadītaju vadīšanas stilu un darbinieku motivēšanu, darbinieku vajadzību apmierināšanu. Apvienojot darba teorētiskās daļas atziņas ar praktiskā pētījuma rezultātiem, ir mēģināts parādīt, cik svarīgi ir vadītājam ņemt vērā savu darbinieku vēlmes, vajadzības un cik liela nozīme ir darbinieku neapmierinātībai, ja nav šīs optimālās motivēšanas sistēmas. Darba nobeiguma daļā tiek piedāvāti secinājumi par izvirzīto problēmu, kā arī priekšlikumi, lai vadītāja vadīšanas stils tiktu veiksmīgi pielāgots dažādās situācijās, apmierinot darbinieku tā brīža vajadzības, pareizi motivējot. Maģistra darbu veidots četrās nodaļas ar apakšnodaļām. Darba secinājumu un priekšlikumu daļa ir praktiski pielietojama, kā arī darbam pievienotie pielikumi var sniegt palīdzību organizācijas vadītajam veicot aptauju, lai laicīgi varētu pareizi mainīt savas darbības, vadīšanas taktiku.

It is often spoken about possibilities to motivate employees in circumstances of today’s labour market, however, different approaches exist, and these differences not always are associated with economical showings of an organization. A leader’s point of view, characteristic features and a style of administration usually are very important. The purpose of this master’s work is to show the connection between employees’ motivation and a leader’s style of administration. For reaching this goal several theoretical and practical assignments were set, and various research and analytic methods were used – analysis of available literature and legislation in force, an inquiry in the organisation- State Pharmaceutical inspection about satisfaction of employees’ needs and their motivation at two different leaders, and analysis of the inquiry’s results. In the theoretical part of the work a leader and leader’s styles of administration are described as well as theoretic aspects of motivation process, its influence and accessible results. In addition common concepts of motivation theories are stated, their workings are described and efforts are made to associate them with a style of administration. In the part of practical research situation in the organization- State Pharmaceutical inspection is analysed by making two inquiries – inquiry №1 for clarifying the motivation of employees at two leaders, who one after another managed the same organization, and inquiry №2 for finding connection between their styles of administration and motivation, satisfaction of employees’ needs. When combining cognitions from the theoretical part of the work with the results of the practical research, it gets obvious, how important for a leader is to take into consideration needs and desires of employees, and if there is not an optimal motivation system, employees’ frustration is of high importance. In the final part of the work some conclusions about the problem that was put to the issue are offered as well as some suggestions are made for a leader to be able to adjust a style of administration for different situations while satisfying needs of employees and motivating. The master’s work consists of four chapters with subdivisions. The part of conclusions and suggestions can be put into practice as well as enclosed appendixes, which can provide support to a leader of an organization with making inquiries in order to be able to change the style of administration in time.
Leader's style and its influence on employees' motivation
Keywords: Vadībzinātne