Stāstījuma uzbūves veidošanas principi Kārļa Zariņa prozā - Bušaite, Rasa (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba tēma ir stāstījuma uzbūves veidošanas principi Kārļa Zariņa prozā. Stāstījuma teorija jeb narataloģija ir teoriju kopums, kas pēta gan stāstījuma struktūru un tā komponentu iespējamās sastāvdaļas/kombinācijas, gan rašanās un funkcionēšanas nosacījumus, tāpat dažādas stāstījuma tehnikas un to praktisku lietojumu. Šī literatūras teorija ir samērā jauna, radusies tikai 20. gs. otrajā pusē, turklāt Latvijā parādījusies tikai gadsimta beigās un jau devusi ieguldījumu literatūrzinātnē, tāpēc ir nepieciešams veikt vairāk vispusīgu pētījumu, izmantojot šo teoriju. Darba pētnieciskais mērķis ir, analizējot divus Kārļa Zariņa romānus “Dzīvība un trīs nāves”un “Dārza māja” un tos savstarpēji salīdzinot, definēt rakstnieka stāstījuma uzbūves veidošanas principus, īpašu uzmanību pievēršot tēlu sistēmas struktūrai. Darba gaitā tika konstruētas divas shēmas katram romānam, kurās uzskatāmi attēlota stāstījuma notikumu secība un tēlu sistēmas, laika un telpas attiecības. Pētījuma rezultātā ir definēti Kārļa Zariņa stāstījuma uzbūves veidošanas principi. Atslēgvārdi: stāstījuma teorija, psiholoģijas teorija, notikumu secība, tēlu sistēma.

The theme of the research is The Principles of Developing The Narrative Structure in Kārlis Zariņš Prose. The theory of narration also known as narratology is combination of theory, that investigates the structure of the narration and the possible combinations of its components, together with the rules of their creation and functioning. It also investigates different techniques of narration and their practical use. This literary theory is fairly new, it appeared only in the second half of the 20th century. In addition, it was introduced in Latvia at the end of the century, and already has given an input in the literary science, that is why it is necessary to do more research using this theory. The goal of this research is to define the principles of creating the structure of the writer`s narration by analyzing two novels written by Kārlis Zariņš – “Dzīvība un trīs nāves” and “Dārza māja” During this research two schemes for each novel were created in order to represent the sequence of the events of the narration, character systems and schemes of time and space. As the result, the principles of the creation of narration`s structure of Karlis Zarins have been defined. Key words: the theory of narration, theory of psychology, sequence of events, system of characters.
The Principles of Developing The Narrative Structure in Kārlis Zariņš Prose
Keywords: Filoloģija