Reliģiozitāte Latvijā: vēsture un mūsdienu situācija - Aleksandrova, Viktorija; Avanesova, Jeļena; Geikina, Laima; Grīnfelde, Māra; Kiope, Māra; Krūmiņa-Koņkova, Solveiga; Misāne, Agita; Pazuhina, Nadežda; Rancāne, Aīda; Rimestad, Sebastian; Runce, Inese; Taivāne, Elizabete; et al. (LU Filozofijas un socioloģijas institūts, 2012)
Ideja par monogrāfiju, kas aplūkotu situāciju mūsdienu akadēmiskajā reliģijpētniecībā Latvijā, radās 2011. gada oktobrī, kad Apvienotā Pasaules latviešu zinātnieku 3. kongresa un Letonikas 4. kongresa sekcijā “Reliģiozitāte Latvijā: vēsture un mūsdienu situācija” tika nolasīti 22 referāti gan par reliģijpētniecības un teoloģijas vēsturi Latvijā un tās mūsdienu teorētiskajiem kontekstiem, gan arī par dažādiem konkrētiem Latvijas reliģiju vēstures tematiem un reliģiskās dzīves aktualitātēm. Liela daļa referātu autoru iesaistījās arī turpmākajā monogrāfijas veidošanā. Monogrāfija parāda ne tikai tās autoru metodoloģisko pieeju un uzskatu daudzveidību. Tās sadaļās saglabāts arī autoru individuālais izteiksmes stils, kas daudzviet piešķir vēstījumam papildus nianses, ļaujot lasītājam līdzdarboties konkrēto tematu un problēmu risināšanā. Monogrāfija norāda arī uz Latvijas filozofu, teologu un reliģijpētnieku kopējiem saskarsmes punktiem Latvijas reliģiskās dzīves apzināšanā un tālākās sadarbības perspektīvām.
Religiosity in Latvia: History and Present Situation
Keywords: reliģijpētniecība; Velte Bernhards; filozofiskā teoloģija; reliģiskais pārdzīvojums; kristīgā meditācija; valsts un baznīcas attiecības; Ladusāns Staņislavs; ateistiskā izglītība; pareizticība; hēsihasms; ikonogrāfija; vecticība; kapu svētki; joga; gadskārtu svētki; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Other humanities and religion