Avastin intravitreālo injekciju efektivitāte vecuma makulas deģenerācijas mitrās formas ārstēšanā - Kokina, Nadežda (Latvijas Universitāte, 2015)
Problēmas aktualitāte. Vecuma makulas deģenerācija (VMD) ir galvenais akluma cēlonis pasaulē pēc 50 gadu vecuma. Jau vairākus gadus pacientiem Latvijā ir iespējams saņemt vismūsdienīgāko vecuma makulas deģenerācijas mitrās formas ārstēšanu, intravitreāli ievadot asinsvadu endotēlija augšanas faktora inhibitorus (antiVEGF), bet līdz galam nav skaidrs, cik daudz un cik bieži būtu vēlams to darīt. Tāpēc joprojām notiek pētījumi, lai salīdzinātu preparātu efektivitāti, injekciju ievadīšanas biežumu un indikācijas. Darba mērķis. Salīdzināt pacientu grupas ar vecuma saistītu makulas deģenerāciju, kuriem bija pielietota ārstēšana ar dažādu injekciju skaitu un izvērtēt anti - VEGF Avastin efektivātāti. Materiāli un metodes. Tika veikts retrospektīvs pētījums, kurā tika analizēti 30 pacientu dati, kas tika iegūti no Dr. Solomatina acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centra ambulatorajām kartēm. Pacienti saņēma intravitreālās Avastin injekcijas laika posmā no 2006. – 2015. gadam. Rezultāti: Vislielāka incidence ar vecuma makulas deģenerāciju no 70-89 gadu vecumā, tā sastopama aptuveni 73%, taču vecuma diapazons no 60-69 gadu vecuma sastopams tikai 10%. Otra lielākā incidence – 16%, ir vērojama vecuma grupā no 90-99 gadiem. Vidējais pacientu vecums bija 81 gads. Saslimstība starp dzimumiem, pētītāja populācijā sievietēm vecuma makulas deģenerācijas incidence ir 63% savukārt vīriešu populācija aizņem tikai 37%. Pētījumā VMD tiek konstatēta ne tikai vienā acī, bet arī abās acīs. Lielākai daļai - 22 pacientiem vai 73% vienā acī, taču 27% vai 8 pacientiem tiek skartas abas acis. Intravitreālas injekcijas tika ievadītas 38 acīs no 60 acīm. Visbiežāk 34% gadījumu intervāls starp injekcijām vienā acī bija 6-10 nedēļas, 14% gadījumu intervāls bija 16-20 nedēļas, 11% bija 1-5 nedēļas, 8% bija 11-15 un 9% bija 21-25 nedēļas. Visgarākais intervāls no 86-90 nedēļu laikā sastopams tikai 1%. 16. Pētot 38 acis, pēc terapijas redzams, ka 21% gadījumos sasniegta redzes asuma stabilizācija. Paaugstināts intraokulārais spiediens tika konstatēts 11% gadījumos. 89% intraokulārais spiedienas bija normāls (no 10- 21 mmHg). Pēc terapijas normāls spiediens 97% gadījumos un tikai 3% gadījumos tika konstatēts paaugstināts intraokulārais spiediens. Secinājumi: Saslimšanas biežums ar mitro vecuma mākulas deģenerāciju pieaug līdz ar vecumu. Pēc intravitreālas Avastin injekcijas saņemšanas, var sasniegt redzes uzlabošanos vai procesa stabilizāciju. Intravitreālu injekciju veikšana nepaaugstina intraokulāro spiedienu. Laika intervāla biežums un injekciju skaits ietekme uz terapijas efektivitāti. Jo vieglāka slimības gaita, jo labāk var sasniegt redzes asuma uzlabošanos. Ārstēšanas rezultāts ir atkarīgs no slimības formas un stadijas.

Actuality of the problem. Age-related macular degeneration (AMD) is the main cause of irreversible severe visual loss in the world after 50 years of age. For several years, Latvian patients have a possibility to get the most modern form of wet macular degeneration treatment, intravitreal injection of vascular endothelial growth factor inhibitors (antiVEGF), but till now it is not clear how much and how often it would be beneficial to do so. Therefore studies are still going on to compare the efficacy of the products for frequency of injection and indications. Aim of the work. Compare groups of patients with age-related macular degeneration, which was applied to treatment with different number of injections and evaluate anti - VEGF Avastin efficiency. Materials and methods. A retrospective study was conducted, which analyzed data of 30 patients obtained from Dr. Solomatina Eye rehabilitation and vision correction centre outpatient cards. Patients received intravitreal Avastin injections during the period between 2006 - 2015. Results. The highest occurrence of macular degeneration happens for people with age between 70 to 89 years of age, it occurs in approximately 73% of population, but for people within the age range between 60-69 years it is found in only 10%. The second largest incidence - 16% is observed in the age group between 90-99 years. The average age of patients was 81 years. Incidence between the sexes was studied, 63% of women had incidence of macular degeneration while the male population only had 37%. In SFS study it was found that not only in one eye, but in both eyes. Most patients (73% or 22 people) had it in one eye, however 27% or 8 patients had affected both eyes. Intravitreal injections were injected to 38 eyes out of 60 eyes. Most often 34% of the all cases, intervals between injections in one eye were 6-10 weeks, 14% of the intervals were 16-20 weeks, 11% were 1-5 weeks, 8% were 11-15 and 9% were 21-25 weeks. The longest interval between 86 to 90 weeks occurred in only 1%.. By studying 38 eyes, after treatment 21% of cases achieved visual acuity stabilization. Elevated intraocular pressure was found in 11% of cases. 89% had normal intraocular pressure (from 10 to 21 mmHg). After treatment normal pressure was in 97% of cases, and only 3% of cases showed elevated intraocular pressure. Conclusions. Disease incidence with wet age macular degeneration increases with age. After receiving intravitreal Avastin injection, patients can achieve visual improvement or stabilization process. Intravitreal injections does not increase intraocular pressure. Interval frequency and number of injections impact on the effectiveness of treatment. In milder course of the disease, the better can be achieved visual acuity improvement. The benefit of treatment depends on the form and stage of the disease.
Effectiveness of intravitreal Avastin injection in treatment of wet age-related macular degeneration
Keywords: Medicīna; vecuma makulas deģenerācija; intravitreālas anti-vaskulārā endotēliālā augšanas faktora inhibitoru injekcijas