Sakāžu vingrinājumu efektivitāte ekscentriskas fiksācijas mazināšanai pacientiem ar ambliopiju - Irbe, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 46 lappusēm. Tas satur 16 attēlus, 6 tabulas un 66 atsauces. Darba mērķis ir izstrādāt metodiku optometristam darbam ar pacientu, kuram ir ambliopija un ekscentriska fiksācija, koncentrējoties uz sakāžu vingrinājumu izmantošanu ekscentriskās fiksācijas mazināšanai. Darba ietvaros tika apkopoti sakādiskie vingrinājumi un izstrādāta sakādisko vingrinājumu terapijas programma ekscentriskās fiksācijas mazināšanai un attiecīgi ar divām dalībniecēm novērtēta tās piemērotība klīniskajai darbībai. Dalībniece A, 5 mēnešu periodā, un dalībniece B, 2 mēnešu periodā, pildīja izstrādāto, personalizēto, sakādisko vingrinājumu programmu. Preliminārie rezultāti liecina par izstrādātās vingrinājumu programmas efektivitāti ambliopās acs ekscentriskās fiksācijas samazināšanā un redzes asuma uzlabošanā.

The bachelor thesis is written in Latvian on 46 pages. It contains 16 figures, 6 tables and 66 references. The aim of the thesis is to develop a methodology for the optometrist working with a patient with amblyopia and eccentric fixation, focusing on the use of saccade exercises to reduce eccentric fixation. The work included the summarization of saccadic exercises and the development of a saccadic exercise therapy programme to reduce eccentric fixation. Its suitability for clinical practice was evaluated with two participants respectively. The participant completed the developed, personalised, saccadic exercise programme over a 5–month period, while participant B completed the programme over a 2–month period. Preliminary results show the effectiveness of the exercise programme in reducing eccentric fixation and improving visual acuity in the amblyopic eye.
Efficiancy of Saccadic Exercises on Reducing Eccentric Fixation in Patients with Amblyopia
Keywords: Optometrija; Ambliopija; Ekscentriskā fiksācija; Sakādes; sakāžu vingrinājumi; Redzes vingrinājumu terapija