Propargilgrupu saturošu dihidropiridīnu atvasinājumu pētījumi uz izolētiem mitohodrijiem un primārajām šūnām - Sidorova, Evija (Latvijas Universitāte, 2012)
Svarīga ir tādu neiroprotektīvu savienojumu izpēte, kuru darbība būtu mērķēta uz mitohondriju protekciju. Šī darba mērķis bija noskaidrot jaunu propargilaizvietotu Latvijas Organiskās sintēzes institūtā sintezētu DHP atvasinājumu iespējamo mitohondrijus protektējošo aktivitāti, izmantojot mitohondriju toksīna 1-metil-4-fenil-piridīna (MPP+) toksicitātes modeli žurku primārajās smadzeņu garozas nervu šūnu kultūrās un ietekmes uz mitohondriju bioenerģētiku izolētos mitohondrijos izpēti. Rezultāti parādīja, ka DHP atvasinājums ESF-M5 uzrādīja protektīvu aktivitāti pret MPP+ izraisītu šūnu nāvi. Pārējie pētāmie savienojumi - D3-72, ESF-M4, ESF-M11 neietekmēja šūnu dzīvotspēju. Savienojums D3-72 uzrādīja spēju aizsargāt izolētus mitohondrijus pret oksidatīvo stresu. Iegūtie rezultāti parādīja, ka propargilgrupa nespēlē būtisku lomu pētīto DHP atvasinājumu aktivitātēs izmantotajā MPP+ toksicitātes modelī žurku primārajās nervu šūnās. Atslēgvārdi: mitohondriji, žurku primārās smadzeņu garozas nervu šūnas, 1,4-dihidropiridīni, bioenerģētika

It is important to study the neuroprotective compounds that target mitochondrial protection. The aim was to find out the possible mitochondria protecting activity of the propargil group containing DHP derivatives which were synthesised at the Latvian Institute of Organic Synthesis. Compounds were investigated in the mitochondrial toxin 1-methyl-4-phenyl-pyridine (MPP+) toxicity model in primary rat cortical neurons and in the mitochondrial bioenergetic’s study model in isolated mitochondria. The results showed that the DHP derivative ESF-M5 showed protective activity against MPP+-induced cell death. The other compounds studied - D3-72, M4-ESF and ESF-M11, did not affect cell viability, yet the D3-72 compound showed the ability to protect isolated mitochondria against oxidative stress. The results showed that the propargil group does not have a significant role in the activities of the DHP derivatives studied in MPP+ toxicity model in primary neurons. Keywords: mitochondria, primary cerebral cortex nerve cells of rats, 1,4-dihydropyridine, bioenergetics
Studies of propargyl group containing dihydropirydine derivative in isolated mitochondria and in primary cells
Keywords: Farmācija