Cukura līmeni pazeminošo līdzekļu farmakovigilance farmaceitiskās aprūpes ietvaros - Brice, Alina (Latvijas Universitāte, 2012)
Šajā darbā tika izpētīta un aprakstīta pretdiabētu līdzekļu farmakovigilance un aprite „Aptieka – 33” SIA „Euroaptieka” tīklā. Šī darba mērķis bija izpētīt perorālo pretdiabētu līdzekļu farmakovigilanci, veicot aptauju starp aptiekas apmeklētājiem, kas lieto cukura līmeni pazeminošos līdzekļus, kā arī izpētīt apriti par 2009. – 2011.gadu, analizējot to izplatīšanu pēc oriģinālā un starptautiskā nepatentētā nosaukuma. Darba izstrādāšanas gaitā tika detalizēti izpētīts un aprakstīts diabēta slimnieku sadalījums pa vecuma un dzimuma grupām, biežāk lietotie perorālie cukura līmeni asinīs pazeminošie medikamenti, kā arī blakusparādību parādīšanas biežumu starp vīriešiem un sievietēm, medikamentus, kas biežāk izsauc blakusparādības.

This thesis examined movement and side effects of antidiabetic agent’s in „Aptieka – 33” Euroaptieka pharmacy. The target of this thesis was to research pharmacovigilance by interviewing patients, who use oral antidiabetic drugs and also to find out movement of oral antidiabetic agents over 2009 – 2011, analyzing their distribution on original and international nonproprietary names. During thesis development a detailed investigation was conducted and a subsequent description prepared of the diabetes division by age and sex, most commonly used antidiabetic oral agents, frequency of occurrence of side effects between men and women and drugs which often causes side effects.
Hypoglicemic agent pharmacovigilance within the pharmaceutical care
Keywords: Farmācija