Latvijas kokrūpniecības nozares produktu eksporta iespējas - Rudzišs, Ojārs (Latvijas Universitāte, 2011)
Diplomdarbs ir veltīts jautājumiem par Latvijas kokrūpniecības produktu eksporta iespējām. Sākotnēji darbā apskatītas svarīgākās eksporta teorijas, norādot uz to, kādas teorijas un kādā formā tās tiek piemērotas mūsdienās. Darbā minēti šīs teorijas raksturojoši piemēri. Balstoties uz ekonomikas zinātnes speciālistu atziņām, darbā ir pamatota uzņēmumu iziešanas starptautiskajā tirgū nepieciešamība, pievēršoties arī dažādām eksporta stratēģijām uzņēmumos. Bez tam diplomdarba autors pievērsies Latvijas eksporta situācijas analīzei kopumā, īpašu uzmanību pievēršot ekonomiskās krīzes izraisītajām sekām 2009. gadā. Darbā analizēta Latvijas eksporta veicināšanas politika un instrumenti kopumā, kas varētu pozitīvi ietekmēt valsts eksporta rādītājus, kā arī veikta Latvijas eksportu kavējošo faktoru (gan subjektīvo, gan objektīvo) analīze. Darba analītiskajā daļā raksturota Latvijas kokrūpniecības produkcija un tās vieta eksporta struktūrā, pievēršoties arī attīstības tendencēm pēdējos 20 gados, kā arī izsekotas Latvijas kokrūpniecības eksporta tendences pēdējos desmit gados. Īpaša uzmanība tiek pievērsta eksportējamās kokrūpniecības produkcijas kvantitatīvajai un kvalitatīvajai analīzei pēdējos gados, tādējādi izsekojot jaunākās attīstības tendences. Apskatīts to faktoru kopums, kas ļāvis Latvijas kokrūpniecībai sekmīgi darboties krīzes apstākļos pēc 2009. gada, veikts salīdzinājums ar Skandināvijas valstu kokrūpniecību, īpašu uzmanību pievēršot Somijas piemēram.. Veikta to kokrūpniecības produktu analīze un eksporta noieta iespējas, kuriem ir augsta pievienotā vērtība. Secinājumos sniegtas svarīgākās atziņas par pētāmo tēmu un sniegti priekšlikumi kokrūpniecības produktu eksporta uzlabošanas iespējām.

This diploma paper deals with problems of opportunities of Latvian export of timber industry’s production. The goal of this paper is also to determine the most perspective timber industry’s production for Latvian export. For the productions with high added value will be paid a special attention. For achieving the goal of diploma paper the following tasks have been set: first of all studying the available theoretical material on economic theories, then actual Latvian export policy aspects are analysed. The situation of Latvian export at all is analysed. The development of Latvian export in the last 20 years, specially the export of timber industry’s production was an object of the search. For the comparative analysis the paper included the analysis of Finland export measures. The quantitative and qualitative analysis of the export timber industry’s products has received particular attention. This paper consists of three chapters, each having three or for subchapters. In the first chapter different economic theories are explained. The second chapter of the diploma paper deals with policy of Latvian export, the third chapter includes analytic research about perspectives of Latvian forest production. The most important conclusions and proposals regarding the research field have been made.
Opportunities of export of Latvian timber industry's production
Keywords: Ekonomika