Monochamus spp. un citu skujkoku saproksilo vaboļu (Coleoptera) sugu sabiedrības un to ievākšanas metodikas efektivitātes novērtējums kaitīgo organismu riska zonās - Ozols, Jānis (Latvijas Universitāte, 2018)
Kopš 1999. gadā Portugālē ieviesās priežu koksnes nematode Bursaphelenchus xylophilus, Eiropā Monochamus ģints koskngraužu nozīmība kā meža kaitēkļiem ievērojami pieauga, jo tie ir šīs nematodes galvenie vektori. B. xylophilus izraisa priežu vīti, kuras dēļ iet bojā liels koku daudzums. Latvijā nav pētīta Monochamus ģints sastopamība un feromonu lamatu efektivitāte, kas ir svarīga informācija, ja nākotnē būs vajadzība kontrolēt B. xylophilus riska zonās – teritorijās, kurās ir augstāka varbūtība kaitīgā organisma ieviešanās riskam. Darba mērķis ir noskaidrot Monochamus ģints koksngraužu sastopamību Latvijā riska zonu vietās un feromonu lamatu efektivitāti skujkoku saproksilo vaboļu ķeršanai. Pētījums veikts Latvijā, kaitīgo organismu riska zonās. 2016. un 2017. gadā kopā izliktas 76 feromonu lamatas. Tajās konstatēta 31 saproksilo vaboļu suga, kuru ķeršanai lamatas piemērotas, ieskaitot visas piecas Eiropā sastopamās Monochamus ģints sugas – M. galloprovincialis, M. saltuarius, M. sartor, M. sutor un M. urussovi. Monochamus ģints koksngrauži visbiežāk sastopami infrastrukturālajās riska zonās ar mežaudzi. Krustveida un piltuvjveida lamatas ir piemērotas saproksilo vaboļu sugu daudzveidības noteikšanai, kas apdzīvo atmirstošus kokus. Krustveida lamatas vairāk piemērotas lielajām vabolēm, bet piltuvjveida – mizgraužiem.

Even though sawyer beetles of Monochamus genus were considered as secondary pests before, their significance in Europe has increased after introduction of pine wood nematode Bursaphelencus xylophilus in Portugal in 1999, as this species vectors. B. xylophilus causes pine wilt disease, which kills large amount of trees. There is no data about occurrence of Monochamus genus and effectivity of pheromone traps in Latvia, which is an important information if there is a need to control B. xylophilus in future in risk zones – territories with higher chance of introduction of pests. The aim of this work is to find out occurrence of sawyer beetles of Monochamus genus in risk zones in Latvia and to evaluate effectivity of pheromone traps for catching conifer saproxylic beetles. The research was done in Latvia in pest risk zones. In 2016 and 2017 in total 76 pheromone traps were used. 31 saproxylic beetle species for which these traps were suitable were caught, including all five European Monochamus genus species – M. galloprovincialis, M. saltuarius, M. sartor, M. sutor and M. urussovi. Sawyer beetles of Monochamus genus are mostly abundant in infrastructure risk zones with forests nearby. Cross traps and funnel traps are suitable for defining saproxylic beetle species diversity, which live on dying trees. Cross traps are more suitable for large beetles, but funnel traps – for scolytids.
Species communities of Monochamus spp. and other coniferous saproxylic beetles (Coleoptera) and evaluation of efficiency of their sampling methods in pest risk zones
Keywords: Bioloģija; saproksilās vaboles; Monochamus spp.; feromonu lamatas; kaitīgo organismu riska zonas