Mājokļu cenu indeksu aprēķina metožu salīdzinājums Latvijas nekustamā īpašuma tirgus datiem - Gredzens, Jānis (Latvijas Universitāte, 2016)
Darbs veltīts nekustāmo īpašumu cenu indeksu aprēķinam. Darbā tika apskatītas trīs populārākās šādu indeksu aprēķina metodes: stratifikācija, hedoniskā regresija un atkārtoto darījumu metode. Lietojot Valsts zemes dienesta Latvijas nekustamā īpašuma tirgus datus laika periodā no 2011. gada 1. janvāra līdz 2015. gada 30. jūnijam, ar visām trim metodēm veikti indeksu aprēķini gan dažādiem tirgus segmentiem, gan Latvijai kopumā. Veikts metožu salīdzinājums, lai atrastu metodes, kas būtu piemērotākās praktiskajai lietošanai turpmākā Valsts zemes dienesta darbā. Darba izstrādes gaitā izveidotas sintakses statistiskajā paketē R, kas realizē apskatītās metodes.

Bachelor's thesis is devoted to real estate price index calculation. Thesis considers the three most commonly used methods for calculation of such indices: stratification, hedonic regression and repeated sales method. Using State's Land Service real estate market data for the time period from 1 January 2011 to 30 June 2015, index calculations have been conducted for different market segments as well as for Latvia as a whole, employing each of the above methods. Comparison between methods has been conducted in order to find methods that would be best suited for further practical use in State Land Service. While working on thesis, programm codes have been computed in statistical package R in order to carry out calculations for each of the discussed methods.
Methodology comparison for calculation of residential property prices indices using Latvian real estate market data
Keywords: Matemātika; mājokļa cenu indekss; stratifikācijas metode; hedoniskā regresija; atkārtoto darījumu metode