Latgales keramikas attīstības īpatnības mūsdienu kultūras un sociāli ekonomiskajos apstākļos - Āboliņa, Anna (Latvijas Universitāte, 2012)
Pētījuma galvenie uzdevumi ir raksturot Latgales tradicionālās keramikas attīstības ģeogrāfiskos, vēsturiskos un kultūras priekšnoteikumus. Raksturot Latgales keramikas attīstības telpiskos un pārmantojamības apstākļus, kā arī Latgales keramikas attīstības īpatnības mūsdienu ekonomiskajos un kultūras apstākļos. Bakalaura darba pētījuma jautājuma būtība ir vai Latgales tradicionālā keramika cieši un nelokāmi pieturas pie tradīcijām, vai tomēr tā ir mainīga laikā un tai ir nākotne. Pētījuma rezultāti liecina, ka Latgales keramika ir dinamiska savā attīstībā, mainot prioritātes. Saimniecības trauki – dekoratīvā keramika – svēpētā keramika – tendence savīties ar laikmetīgo mākslas keramiku. Jo šobrīd Latgaļu keramiķi nepiedalās tikai amatnieku tirdziņos, bet ar saviem darbiem piedalās ļoti nopietnās pašmāju un starptautiskās žurētās izstādēs un daudzi no tiem ir kļuvuši par Latvijas Mākslinieku savienības biedriem.

ANNOTATION Task of research is to describe the traditional pottery of Latgale development of the geographical, historical and cultural preconditions. Characterize the spatial development of ceramic, inheritance condition as well as the development characteristics of modern economic and cultural conditions of pottery of Latgale. Bachelor papers problem essence is to uderstand does Lagatles traditional ceramic firmly stick to the traditionds or whether it is variable in time and it has a future. Results of research show that the pottery of Latgale is dynamic in its development, by changing its priotities. Household dishes - decorative ceramics – sooty ceramics – tend to intertwine with the contemporary art ceramics. Because nowdays Latgale ceramists not only participate in craft markets, but also take part in serious domestic and international juried exhibitions and many of them have become members of the Latvian Artists' Union.
Development of the Latgale′s ceramics into the contemporary cultural and social circumstances
Keywords: Ģeogrāfija