Aptamēru atlase jaunu urīnpūšļa audzēja biomarķieru diagnostikā - Sunteiks, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2024)
Balstoties uz PVO datiem, urīnpūšļa vēzis ir viens no izplatītākajiem un nāvējošākajiem vēža veidiem pasaulē. Arī Latvijā šī vēža mirstības rādītāji ir pārsteidzoši augsti – it sevišķi vīriešu vidū. Audzēja atgriešanās un tā nereti novēlotā diagnoze ir kritiski aspekti, kas sarežģī urīnpūšļa vēža terapiju. Nektīna-4 proteīns tiek pārmērīgi ekspresēts urīnpūšļa vēža gadījumā, kas padara to par izcilu urīnpūšļa vēža biomarķieri. Nākotnes vēža terapijai un diagnostikai daudzsološās “sintētiskās antivielas” jeb aptamēri spēj saistīties ar šāda veida molekulām un kalpot par terapijas vai diagnostikas rīkiem. Izmantojot proteīnu-SELEX metodi, šajā darbā tiek atlasīti vienpavediena DNS aptamēri, kas saistās pie nektīna-4. Aptamēri tiek sekvencēti un validēti in vitro, izmantojot ELONA un plūsmas citometriju. Tiek secināts, ka atlasītie aptamēri nav specifiski.

According to WHO (World Health Organization), bladder cancer is one of the most common and deadliest types of cancer in the world, and the mortality rates of this cancer in Latvia are surprisingly high as well. Tumour recurrence and its late diagnosis are crucial points that, in turn, lead to complicated bladder cancer treatment. Nectin-4 is an overexpressed protein in the case of bladder cancer, making it an excellent biomarker for diagnostic implications. Aptamers, also known as “chemical antibodies” can bind to said type of molecules to serve as a therapy or diagnostic tools. Using a method known as protein-SELEX, aptamers that bind to nectin-4 are selected and later sequenced to be validated in vitro using ELONA and flow cytometry. In conclusion, selected aptamers aren’t specific.
Selection of aptamers for the diagnosis of new bladder tumor biomarkers
Keywords: Farmācija; aptamēri; urīnpūšļa vēzis; urotēlija karcinoma; nektīns-4; SELEX