Dziesmas kā mācību metode vārdu krājuma pilnveidošanai krievu valodas stundās pamatskolā - Kožoha, Jevgeņija (Latvijas Universitāte, 2025)
Diplomdarbā tiek pētīta dziesmu kā mācību metodes efektivitāte krievu valodas kā svešvalodas apguvē pamatskolas posmā. Ņemot vērā skolēnu valodas zināšanu dažādību un motivācijas trūkumu, tika izstrādāta un aprobēta metodika, kurā dziesmas tiek izmantotas vārdu krājuma pilnveidošanai un emocionālās iesaistes veicināšanai. Pētījumā piedalījās 7. –9. klašu skolēni, tika veikti pirms/pēc testi, uzdevumi, skolotāja novērojumi un pašvērtējums. Rezultāti liecina, ka dziesmu izmantošana veicina skolēnu iesaisti, atvieglo vārdu iegaumēšanu un uzlabo klausīšanās izpratni.

This thesis examines the effectiveness of using songs as a teaching method for vocabulary development in Russian as a foreign language in basic education. Considering the diversity of students' language skills and motivational challenges, a methodology was developed and implemented to enhance vocabulary learning and emotional engagement through songs. The study involved students from grades 7–9 using pre/post tests, observations, and self-assessment. Results indicate that songs increase student engagement, facilitate word retention, and improve listening comprehension.
Songs as a Teaching Method for Enhancing Vocabulary in Russian Language Lessons in Basic Education
Keywords: Izglītības zinātnes; songs; vocabulary; foreign language learning; motivation; differentiation