Baltās trupes sēnes Lentinula edodes izmantošana lignocelulozi saturošu atlikumu utilizācijā - Okmane, Laura (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbā novērtēta lignocelulozi saturošu piedevu (kļavu lapas, dažādi apstrādāti kviešu salmi) ietekme uz L. edodes 3565 micēlija biomasas pieaugumu un ekstracelulārās lakāzes aktivitāti. Augstākā lakāzes aktivitāte (545.74±135.92 U/mL) un lielākais micēlija biomasas guvums (422.92±31.52 mg/100 mL) iegūts šķidrās iesala ekstrakta barotnēs ar hemicelulozi un celulozi nesaturošu kviešu salmu piedevu (0.50%), inkubējot uz rotācijas kratītāja (140 rpm). Inkubācijas laikā novērots: 1) pakāpenisks lakāzes aktivitātes pieaugums neatkarīgi no piedevas; 2) vides pH samazināšanās. Maltas kļavu lapas novērtētas kā micēlija blīvumu un radiālo augšanu veicinoša piedeva neatkarīgi no pamatbarotnes. Maltas brūnaļģes novērtētas kā barotni bagātinoša piedeva agarizētās iesala ekstrakta barotnēs. Novērota kultivēšanas temperatūras ietekme uz lakāzes aktivitāti un micēlija biomasas pieaugumu.

Effect of lignocellulose additives (wheat straw, maple leaves) on extracellular laccase activity and mycelium yield was evaluated. Highest laccase activity (545.74±135.92 U/mL) and mycelium yield (422.92±31.52 mg/100 mL) was obtained in malt extract on rotatory shaker (140 rpm) cultures with wheat straw additive (0.50%) which did not contain hemicellulose and cellulose. The following observations were made during the cultivation period: 1) laccase activity gradually rises independently of additives; 2) pH of the medium decreases. Ground maple leaves facilitated an increase in mycelium density and radial growth regardless of medium. Seaweed showed to be medium enriching additive on solid malt extract medium. The influence of temperature on laccase activity and mycelium yield was observed.
Application of white-rot fungus Lentinula edodes in utilization of lignocellulosic waste
Keywords: Bioloģija; Lentinula edodes; micēlijs; lakāze; lignoceluloze; lignīns