Didaktiskās spēles izmantošana matemātisko priekšstatu veidošanā 3-5 gadus vecuma bērniem pirmsskolā - Povarova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba autors Anastasija Povarova. Darba nosaukums “didaktiskās spēles izmantošana matemātisko priekšstatu veidošanā 3-5 gadus vecuma bērniem pirmsskolā” izstrādāts ar mērķi: teorētiski pētīt un praktiski pārbaudīt matemātikas satura apguves iespējas 3 - 5 gadus veciem bērniem izmantojot didaktiskās spēles. Darba teorētiskajā daļā veikta analīze par didaktiskās spēles izmantošanu matemātikā; matemātiskās prasmes pirmskolā, to apguves īpatnības; didaktiskās spēles izmantošanas iespējas matemātisko priekšstatu sekmēšanā. Empīriskajā daļā veikta skolotāju aptauja, izzinot pieredzi didaktiskās spēles izmantošanā, izstrādāts un īstenots pedagoģiskā darba plāns. Veikta analizē, kā bērniem spēlējot didaktiskās spēles veidojas prasmes: priekšmetu skaitīšanā pieci apjomā; skaitļa sastāva veidošana dažādās variācijās; priekšmetu šķirošana pēc vairākām pazīmēm; ritmiskas rindas veidošana un sakārtošana no priekšmetiem un ģeometriskām figūrām. Iegūtie rezultāti apliecina, ka didaktiskās spēles ir efektīvs līdzeklis pirmsskolā, lai praktiski attīstītu un nostiprinātu bērnu matemātiskās prasmes. Darba noslēgumā izstrādāti norādījumi pirmsskolas skolotājiem attiecībā uz didaktisko spēļu pielietošanu, kas sniedz praktisku vērtību šajā darbā. Kvalifikācijas darba apjoms: 36 lpp., 4 attēli, 6 tabulas, izmantotas 14 literatūras vienības, pievienoti 7 pielikumi. Atslēgas vārdi: matemātiskais priekšstats, didaktiskās spēles, 3-5 gadus veci bērni, matemātika, didaktika.

Author of the qualification work: Anastasija Povarova. Qualification work “utilizing deduction games in order to build basic knowledge of mathematics for 3 to 5 years old children in preschool” main purpose: theoretically and practically study 3 to 5 years old children capability to learn mathematics while playing games which requires deduction. In theoretical part of the work, we analysed the application of deduction games in order to teach preschool children mathematics, and development of basic math knowledge while playing deduction games. In the empirical part survey of preschool teachers was made, therefore studied the personal experiences of applying deduction games, developed and implemented pedagogical work plan. Analysis was made to establish how deduction games develops skills like: counting the objects; forming different variations of the composition of the number; sorting objects by variable features; creating rhythmic rows and arranging objects and geometric figures. The results of study proves that deduction games are effective tool for preschool in order to develop and strengthen the knowledge of maths for children. In work conclusion developed guidelines for preschool teachers how to use deduction games for studies and practical value of them. Qualification work content: 36 pages, 4 pictures, 6 graphs, used 14 literature sources, added 7 attachments. Key words: basics of mathematics, deduction games, 3-5 years old children, mathematics, deduction.
Utilizing deduction games in order to build basic knowledge of mathematics for 3 to 5 years old children in preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; matemātiskais priekšstats; didaktiskās spēles; 3-5 gadus veci bērni; matemātika; didaktika