Bērnības vardarbības pieredzes, apmierinātības ar dzīvi un apmierinātības ar pāra attiecībām saistības vīriešiem un sievietēm - Kuzmina, Egita (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistības starp bērnībā piedzīvotas vardarbības pieredzi, apmierinātību ar dzīvi un apmierinātību ar pāra attiecībām vīriešiem un sievietēm, vai šīs saistības viņiem atšķiras, kā arī - vai pastāv atšķirības starp sieviešu un vīriešu bērnības vardarbības pieredzi, apmierinātību ar dzīvi un apmierinātību ar pāra attiecībām. Pētījuma ietvaros piedalījās 122 respondenti (64 sievietes un 58 vīrieši), vecumā no 25-40 gadiem. Vidējais respondentu vecums vīriešu grupā ir 31,38 gadi (SD = 5,54) un sieviešu grupā 33,45 (SD = 6,05). Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas. Lai noskaidrotu respondentu piedzīvoto vardarbības pieredzi bērnībā, tika izmantota Bērnības vardarbības pieredzes aptauja (Childhood Abuse History Questionnaire/CAHQ/, Straus, Hamby & Finkelhor, 1998). Lai novērtētu apmierinātību ar dzīvi, tika izmantota Apmierinātības ar dzīvi skala (Satisfaction With Life Scale; Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985). Lai noskaidrotu apmierinātību ar pāra attiecībām, tika izmantota Apmierinātības ar attiecībām aptauja (/IMS/ - Index of Marital Satisfaction, Hudson & Walter, 1982) Kopumā iegūtie rezultāti apstiprina negatīvu saistību starp emocionālo vardarbības pieredzi bērnībā un apmierinātību ar pāra attiecībām, apstiprina saistību starp apmierinātību ar dzīvi un apmierinātību ar pāra attiecībām vīriešu izlasē. Tika apstiprināta negatīva saistība starp seksuālās varadarbības pieredzi bērnībā ar apmierinātību ar pāra attiecībām, kā arī saistība starp apmierinātībā ar dzīvi un apmierinātībā ar pāra attiecībām sieviešu izlasē. Iegūtie rezultāti neuzrāda statistiski nozīmīgas atšķirības emocionālās, fiziskās, seksuālās vardarbības pieredzē, apmierinātības ar dzīvi un apmierinātības ar pāra attiecībām vīriešu un sieviešu izlasēs.

The aim of the research was to establish whether relation between childhood abuse experience, life satisfaction and satisfaction with the relationship between, whether these are relationship different for them and what are difference between females and males experiences of childhood abuse. In the research participated 122 respondents (64 women, 58 men), aged 25-40. The average age of the respondents in the male group is 31,38 years (SD = 5.54) and in the female group 33,45 (SD = 6.05). Three questionnaires were used in this research - to find out the respondents of childhood abuse experiences was used Childhood Abuse History Questionnaire (CAHQ), (Straus, Hamby & Finkelhor, 1998), to assess life satisfaction was used The Satisfaction With Life Scale (Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985) and to find out the satisfaction of the couple's relationship, was used Index of Marital Satisfaction (IMS) ( Hudson & Walter, 1982). In general, the results confirm the negative relationship between emotional abuse experience in childhood and sexual abuse experience, between emotional childhood experience and couple satisfaction, confirm the relationship between life satisfaction and peer satisfaction in men. Reaffirms the negative relationship between childhood sexual experiences in childhood satisfaction and the relationship between life satisfaction and couple satisfaction in a sample of women. The results doesn’t show statistically significant differences in the experience of emotional, physical, sexual abuse, life satisfaction and couple satisfaction in the sample of men and women.
Relationship between Childhood Abause Experiences, Life Satisfaction and Relationship Satisfaction for Male and Female
Keywords: Psiholoģija; emocionāla vardarbība; fiziska vardarbība; seksuāla vardarbība; apmierinātība ar dzīvi; apmierinātība ar attiecībām