Formālisms kā reālās matemātikas filozofija: 14 argumenti - Podnieks, Kārlis (My University, 2015)
Dāvids Hilberts: Matemātika ir tas, ko ar to saprot kompetenti cilvēki. Pirmajā brīdī skan pat it kā drosmīgi un nekaunīgi. Bet īstenībā ar tādu pozīciju nav ko lepoties: sakarīgāk pateikt neprotam, un tāpēc “nostājamies pozā”! Bet tie, kuri par matemātiku mēģina izdomāt kaut ko līdz galam un “pateikt sakarīgi”, parasti nonāk vienā no galējām pozīcijām – platonismā vai formālismā. Gēdela nepilnības teorēmas: kā aiziet pa maldu ceļu, un kā ir īstenībā. Par kontinuuma problēmu.
Referāts Latvijas Universitātes 73.zinātniskajā konferencē 2015.gada 13.februārī.
Keywords: Research Subject Categories::MATHEMATICS; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; foundations of mathematics; platonism; formalism; incompleteness theorems; axiomatic set theory