Kaņepju auga iegūšanas, izplatīšanas, izmantošanas uzturā un medicīniskiem nolūkiem - tiesiskais regulējums Eiropas Savienībā, starptautiskajās tiesībās un Latvijā - Kļaviņš, Reinis (Latvijas Universitāte, 2020)
Kaņepju augu šķiedra, sēklas, ziedi un lapas jau tūkstošiem gadu ir tikušas izmantotas gan dažādu sadzīves, gan pārtikas produktu pagatavošanai, kā arī medicīniskiem un atpūtas nolūkiem, tomēr daudzu politisku iemeslu dēļ 20.gs vidū daudzviet pasaulē šī auga izmantošana tika aizliegta, jo kaņepju sastāvā tika atklāta viela tetrahidrokanabinols, kas ir psihoaktīva un atkarību izraisoša viela. Turklāt 20.gs. 60.gados kaņepju izmantošanas aizliegumu sāka noteikt starptautiskā līmenī, tomēr vēlāk kaņepes atļāva audzēt šķiedras un sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem. Neraugoties uz pastāvošajiem ierobežojumiem, interese par kaņepju augiem sabiedrībā nav zudusi, tieši pretēji – palielinājusies. Mūsdienās sējas kaņepju audzēšanas apjomi palielinās. Tas skaidrojams ar to, ka cilvēki sāk apzināties kaņepju ātrās augšanas īpašības un augsto koksnes saturu šķiedrā. Tomēr tā nav vienīgā industrija, kas palielinājusi interesi par kaņepju augiem, to daļu vai atvasināto produktu īpašībām. Arī zinātniskā interese ir palielinājusies, un līdz ar to ir pierādīts, ka kaņepju augā esošajām vielām – kanabinoīdiem, tai skaitā tetrahidrokanabinolam un kanabidiolam, ir gan medicīniska, gan terapeitiska rakstura īpašības. Arī atpūtas un izklaides industrijām daudzviet pasaulē ir palielinājusies interese par šiem augiem un to sastāvā esošajām vielām. Bakalaura darba galvenais mērķis ir noskaidrot kaņepju auga un tā daļu, kā arī to atvasināto produktu attiecībā uz iegūšanas, izplatīšanas un izmantošanas uzturā un medicīniskiem nolūkiem tiesisko regulējumu Eiropas Savienībā, starptautiskajās tiesībās un Latvijā un gaidāmās izmaiņas starptautiskās kontroles jomā, kā arī pierādīt bakalaura darba izvirzīto hipotēze, to ka kaņepju auga un tā daļu vai atvasināto produktu, kas nav regulētas starptautiskā vai Eiropas Savienības līmenī aprites aizliegums ierobežo preču brīvu apriti un kopējo lauksaimniecības piemērošanas jomu, tātad ir neatbilstoši un nesaderīgi ar Eiropas Savienības tiesībām. Atslēgas vārdi: kaņepju augs, marihuāna, kanabidiols, CBD, tetrahidrokanabinols, THC, kopējā lauksaimniecības politika, preču brīva aprite.

Cannabis plant fiber, seeds, flowers and leaves have been used for thousands of years for various household products as well as for medical and recreational purposes, but for many political reasons in mid-20th century the use of the cannabis plant was banned in many parts of the world due to discovery of a substance called tetrahydrocannabinol, a psychoactive and addictive substance, found in cannabis plant. In the 1960’s cannabis plant use was banned internationally, but later ir was allowed to grow it for fiber, seeds and horticultural purposes. In spite of existing restrictions, public interest in cannabis plants has remained, on the contrary, increased. Nowadays, the amount of hemp grown for sowing is increasing due to people becoming aware of the rapid growth properties of the hemp plant and the high content of the wood fiber in the plant. However, it is not the only industry that has increased interest in the properties of the cannabis plants, parts or derivatives, also scientific interest has increased, and cannabinoids, including tetrahydrocannabinol and cannabinol, have been shown to have medical and therapeutic properties. Recreational and entertainment industries in many parts of the world also have increased interest in these plants. The main purpose of the Bachelor theses is to clarify the legal framework of the cannabis plant and its parts and its derivatives in the European Union, international law and in Latvia for acquisition, distribution and use for food and for medical purposes and the expected changes in international control, and to prove hypothesis that states prohibition of the movement of the cannabis plant and its parts or derivatives thereof not regulated at international or European Union level restricts the free movement of goods and the general scope of agriculture is therefore inappropriate and incompatible with European Union laws. Key words: cannabis plant, marijuana, cannabidiol, CBD, tetrahydrocannabinol, THC, common agrucultural policy, free movement of goods.
The legal framework for the acquisition, distribution, nutritional and medical use of hemp in European Union, international relations and Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; kaņepju augs; marihuāna; kanabidiols; tetrahidrokanabinols; kopējā lauksaimniecības politika