• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Humanitāro zinātņu fakultāte / Faculty of Humanities
  • 1 -- Bakalaura un maģistra darbi (HZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Humanitāro zinātņu fakultāte / Faculty of Humanities
  • 1 -- Bakalaura un maģistra darbi (HZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Japāņu virtuves veidošanās process un pārmaiņas pēc Meidzi restaurācijas

Thumbnail
View/Open
306-15581-Meksa_Ance_am07025.pdf (367.7Kb)
Author
Mekša, Ance
Co-author
Latvijas Universitāte. Moderno valodu fakultāte
Advisor
Rozīte, Līga
Date
2010
Metadata
Show full item record
Abstract
Šajā darbā tiek konstatēts fakts, ka modernās japāņu virtuves veidošanās process sācies tikai 20. gadsimtā. Darba mērķis ir vērst cilvēku uzmanību uz stereotipiem par japāņu virtuves seno izcelšanos. Tāpat, ieskicēt jaunas metodes japāņu sabiedrības pētīšanā, izmantojot šīs tautas kulinārijas veidošanās un attīstības vēsturi. Darbs sastāv no trim daļām. Tiek apskatīta Japānas ēdienu attīstība līdz 16.gadsimtam, Edo perioda un Meidzi Restaurācijas ieviestās korekcijas japāņu ēšanas kultūrā, kas veido tradicionālo pamatu modernajai japāņu virtuvei. Visbeidzot, japāņu virtuves formēšanās 19.gadsimta beigās un 20.gadsimta sākumā, tādā veidā atspēkojot stereotipu par tās senatnīgumu. Darba gaitā autors ir nolēmis izmantot Latvijā oficiāli pieņemto japāņu valodas – latviešu valodas transkripciju. Atslēgvārdi: japāņu ēdieni, japāņu virtuve, japāņu virtuves veidošanās
 
The Paper estableshes that development of modern Japanese Cuisine started during the beginning of 20th century. The purpose of the thesis is to focus on stereotype which inclanes on the continuity of Japanese Cuisine since the beginning of our era. Likewise, author wants to show a new methodology in the fields of studying the culture of Japanese society through its gastronomy. The work consists of three parts: the development of Japanese Food since Ancient Times till the beginning of 16th century, the establishment of the basics of Japanese Cuisine during the periods of Edo and Meiji, and the development of modern Japanese Cuisine in the late 19th century and in the beginning of 20th century. In this Paper author has chosen to use the official japanese – latvian transcription.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/15393
Collections
  • 1 -- Bakalaura un maģistra darbi (HZF) / Bachelor's and Master's theses [6055]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV