• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Glutēna noteikšana Latvijā pieejamos pārtikas produktos, kuru sastāvā nav kvieši, rudzi un mieži

Thumbnail
View/Open
301-41133-Puga_Kristine_kp08001.pdf (1.437Mb)
Author
Pūga, Kristīne
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Date
2014
Metadata
Show full item record
Abstract
Glutēna noteikšana Latvijā pieejamos pārtikas produktos, kuru sastāvā nav kvieši, rudzi un mieži. Pūga K., zinātniskā vadītāja Dr.chem., asoc. prof. Jākobsone I., Maģistra darbs, 60 lappuses, 9 attēli, 16 tabulas, 56 literatūras avoti. Latviešu valodā. CELIAKIJA, ELISA METODE, GLUTĒNS. Darbā ir apkopota literatūra par celiakiju, glutēnu un bezglutēna diētu, par glutēna noteikšananu, izmantojot ELISA metodi. Veikta 33 paraugu atlase no dažādām produktu grupām, kuriem marķējumā nav norādīta kviešu, rudzu, miežu klātbūtne. Glutēna noteikšana veikta atbilstoši testa komplekta ražotāja instrukcijai un oficiālajai AOAC metodei glutēna noteikšanai pārtikā.
 
Determination of gluten in selected foods available in Latvia, which do not contain wheat, rye and barley. Pūga K., supervisor Dr.chem., asoc. prof. Jākobsone I., Master thesis, 60 pages, 9 figures, 16 tables, 56 literature references. In Latvian. CELIAC DISEASE, ELISA METHOD, GLUTEN. The theoretical part of this thesis contains a literature review about celiac disease, gluten, gluten-free diet and ELISA method for gluten testing in food. There was taked 33 samples of food from different produc groups, in labelling of which wasn’t wheat, rye and barley presence. Gluten determination was made in accordance whit the test kit manufacturer instructions and the official AOAC method for gluten testing in food.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/18946
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses [1229]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV