Svaigu dārzeņu salātu mikrobioloģiskā piesārņojuma novērtēšana produkta derīguma termiņa laikā
Author
Erta, Adele
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Tupe, Gita
Date
2014Metadata
Show full item recordAbstract
Šī darba mērķis ir novērtēt dārzeņu salātu mikrobioloģisko piesārņotību un izvērtēt potenciālo risku uz patērētāja veselību. Četrpadsmit svaigu dārzeņu salātiem testēts kopējais mikroorganismu (MAFAM), Enterobacteriaceae, E.coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, raugu un pelējumu skaits derīguma termiņa laikā ziemas un pavasara periodā. MAFAM skaits būtiski nemainījās, salīdzinot ziemas un pavasara periodus, un MAFAM skaits būtiski nemainās arī derīguma termiņa laikā. Salātu piesārņojuma līmenis atkarīgs no sākontējā piesārņojuma, kuru var ietekmēt vairāki faktori. Viens no salātu piesārņojuma avotiem varētu būt garšvielas. No četrpadsmit testētajiem salātiem tikai divus var droši uzskatīt par veselībai nekaitīgiem.
Atslēgvārdi: Dārzeņu salāti, produkta derīguma termiņš, patērētāja veselība, mikroorganismu skaita izmaiņas. Aim of this work is to assess the microbiological contamination of vegetable salad and the potential risk of the consumers health. Fourteen fresh vegetable salads were tested: total colony (MAFAM), Enterobacteriaceae, E. coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, yeast and mold counts in the validity period during winter and spring. Number of MAFAM did not change significantly if we compare winter and spring periods. Number of MAFAM also does not change significantly during validity period. Level of salad contamination depends from the beginning contamination level. It can be affected by several factors. One of the contamination sorce could be spices. From fourteen salads tested, olny two can be surely considered as safe.
Keywords: Vegetable salad, validity period, consumers health, changes in the number of microorganisms.