Ķīnas tējas kultūras vēsture
Author
Skvorcova, Olga
Co-author
Latvijas Universitāte. Moderno valodu fakultāte
Advisor
Kraushaar, Frank Jochen
Date
2009Metadata
Show full item recordAbstract
Bakalaura darba mērķis ir pastāstīt par tējas kultūras attīstību Ķīnā.Darbs ietver četras nodaļas,kuras ir veltītas tējas vēsturei;tējas apstrādei un pagatavošanai;tradicionālo Ķīnas tējas trauku veidošanas vēsturei;Ķīnas tējas tradīcijām kopumā.
Savācot informāciju par tējas kultūras vēsturi Ķīnā, var izdalīt trīs galvenos etapus tās attīstībā. Tā ir: mistiska imperatora Šeņ Nuna, kurš atklāja tējas lietderīgās īpašības, tējas atklāšana; tējas attīstība Tan dinastijas laikos, kad tēja kļuva par nacionālo dzērienu, par tēju sāka interesēties pats imperators, parādījās pirmais traktāts par tēju, kura autors ir slavenais Tan dinastijas tējas zinātājs Lū Jū; un „tējas zelta gadsimts”, t.i. tējas attīstība Sun dinastijas laikā, kad attīstījās dažādas paražas, kas ir saistītas ar ķīniešu tējas ceremoniju, kas kļuva par ķīniešu tējas dzeršanas tradīcijas sākumu. The aim of this bachelor paper is to introduce information about development of tea culture in China. This work consists of three chapters, which are devoted to the history of tea; tea-service and tea concoction; history of Chinese traditional tea crockery; Chinese tea traditions in general.
If to sum up all the information about history of Chinese tea, there can be empathized three main stages of its development, these are: discovery of tea by Chinese mystical emperor Shen Nong; development of tea during Tang dynasty, when tea was home-basing drink,when famous tea-master Lu Yu wrote “Tea Treatise”, and later even emperor became interested in tea; and the Golden age of tea, development of tea during Song dynasty, and also development of tea customs – this period became a starting point of Chinese tea culture development.