• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Koronārās sirds slimības pacientu uztura paradumu raksturojums un to atbilstība starptautisko vadlīniju rekomendācijām

Thumbnail
View/Open
301-26449-Magistra_darbs_Daina.pdf (10.05Mb)
Author
Erdmane, Daina
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Latkovskis, Gustavs
Date
2009
Metadata
Show full item record
Abstract
Pētījuma mērķis bija iegūt datus par KSS (koronārās sirds slimības) pacientu uztura paradumiem un salīdzināt tos ar KSS ārstnieciskā uztura vadlīnijām. Rezultāti uzskatāmi parādīja, ka pētījumā iesaistītie pacienti lieto aterogēnu uzturu, kas veicina dislipidēmiju un aterosklerotiskas izmaiņas asinsvadu sieniņās. Īpašs akcents pētījumā tika likts uz taukus saturošu produktu lietošanu, kam ir būtiska loma KSS attīstībā. Tika noskaidroti arī pētījumā iesaistīto pacientu uzskati par dažādām pārtikas produktu grupām. Tie arī tika salīdzināti ar antiaterogēna uztura vadlīnijām un atklāja būtiskus jautājumus, kas lielākajai pacientu daļai bija neskaidri. Pētījums rada labu pamatu turpmākam darbam ar KSS pacientiem viņu uztura paradumu kļūdu novēršanai. Atslēgvārdi: aterogēns uzturs, holesterīns, lipīdi.
 
The goal of this study was to obtain data about dietary habits of the CHD (Coronary Heart Disease) patients and compare them to the guidelines of therapeutic food of CHD. The results clearly showed that the patients used atherogenic food, which advances dislipidemy and atherosclerotic changes of the walls of blood vessels. Special emphasis in this study was placed on the use of products comprising fatty acids which in turn have significant role in the development of CHD. In addition, the opinions of the patients about different groups of food products were ascertained. They were also compared to the guidelines of antiatherogenic food and revealed important questions which were unclear to the majority of the patients. This study builds a good basis for future work with the CHD patients in order to build better diet for each of them.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/24936
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses [1229]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV