Trehalozes nozīme maizes rauga S. cerevisiae sausuma stresa izturībā
Autor
Fjodorovs, Aleksejs
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Kokina, Agnese
Datum
2013Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Tā kā literatūrā sastopami pretrunīgi vērtējumi par trehalozes nozīmi sausuma stresa izturībā, darbā pētīta trehalozes nozīme rauga šūnu sausuma stresa izturībā, izmantojot vairākus oglekļa avotus un šūnu augšanas fizioloģiskos stāvokļus. Lai nodrošinātu uzkrātā trehalozes daudzuma variāciju, tika izmantoti vairāki celmi izslēgtiem ar trehalozes sintēzes ceļa gēniem, kā arī adenīna auksotrofs celms, kas pastiprināti uzkrāj trehalozi. Darbā izmantotās metodes palīdzēja noteikt trehalozes daudzumu rauga šūnā, izdzīvojušo šūnu daudzumu, kā arī izveidot praimerus, ar kuru palīdzību ir iespējams izveidot pašam savus TPS1 delēcijas un TPS2 delēcijas celmus.
Tika konstatēts, ka trehalozei uz izdzīvotību barotnē ar glikozi ir lielāka ietekme uz izdzīvotību kā barotnē ar galaktozi vai glicerīnu. Since in the literature there are contradictory assessments of trehalose role in the desiccation stress tolerance, in this work the role of trehalose was studied by using bakers yeast grown in various carbon sources and different physiological conditions of cell growth.
To ensure variation of accumulated trehalose amount, several strains with switched off genes for trehalose synthesis were used, as well as adenine auxotroph strain with increased trehalose accumulation abilities. Methods used in this work helped to determine the amount of trehalose in the yeast cells, the amount of surviving cell water dessiccation, as well as to create primers with which it is possible to create one's own TPS1 deletion and TPS2 deletion strains.
It was found that the role of trehalose in the cell survival is greater in the medium with glucose than in the medium with galactose or glycerol.