Zymomonas mobilis ekstracelulārās levānsaharāzes aktivitātes dinamiska saharozes fermentācijā un to ietekmējošie apstākļi
Author
Jasinovičs, Ruslans
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Vīgants, Armands
Date
2015Metadata
Show full item recordAbstract
Darba mērķis bija izpētīt Z.mobilis ekstracelulārās levānsaharāzes levāna biosintēzes aktivitātes izmaiņas saharozes fermentācijas laikā un izvērtēt fermentācijas apstākļus, pie kuriem iespējams iegūt augstāku šī fermenta aktivitāti fermentācijas vidē. Tika pētīta substrāta koncentrācijas ietekme uz levānsaharāzes aktivitātes līmeņa izmaiņām. Tika novērtēts ekstracelulārās levānsaharāzes sadalījums starp fermentācijas vidi un šūnu virsmu un tā izmaiņas dažādās fermentācijas fāzēs.
Darba izpildes laikā tika apgūtas Z.mobilis šūnu kultivēšanas metodes un darbam nepieciešamās analītiskās procedūras. Veikta darba tēmai atbilstošās zinātniskās literatūras meklēšana, studijas un analīze. Darbs veikts LU MBI. The aim of this paper was to investigate the levan biosynthesis activity changes of Z.mobilis extracellular enzyme levansucrase during sucrose fermentation as well as to investigate the fermentation conditions in which levansucrase production is maximized. The substrate concentration effects on levansucrase activity were studied. The distribution of extracellular levansucrase between fermentation broth and cell surface was evaluated at different fermentation stages. Further study was done on the impact of cultivation temperature on levansucrase activity in fermentation broth.
In the course of the study necessary Z.mobilis cell cultivation methods and analytical procedures were learned and implemented. Literary review, studies and analysis corresponding to the theme of the paper were done in the course of this work. Work was carried out in LU MBI.