Show simple item record

dc.contributor.advisorValciņa, Olgaen_US
dc.contributor.authorSprīde, Artaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-07-06T01:08:03Z
dc.date.available2015-07-06T01:08:03Z
dc.date.issued2015en_US
dc.identifier.other49601en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/29462
dc.description.abstractBakalaura darbs tika izstrādās Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā „BIOR”, Pārtikas un vides izmeklējumu laboratorijas Mikrobioloģijas nodaļā. Gaļas produktu un izstrādājumu ražošanas uzņēmumā “Grāvendāle” tika ņemti 15 virsmu nomazgājumu paraugi no dažādām ražošanas ceha virsmām, kas saskaras gan ar gatavo produkciju, gan ar izejvielām. Katrā paraugā tika noteikta Listeria, Enterobacteriacea, ZNGB, pienskābo baktēriju un Staphylococcus aureus klātbūtne. Tikai S.aureus klātbūtne netika noteikta nevienā paraugā. Pēc klātbūtnes noteikšanas tika identificēta katra mikroorganisma suga, attiecīgi tās bija- Listeria monocytogenes, Enterobacter cloacae, Klebisella oxytoca un Brochothrix thermosphacta. Katrs mikroorganisms tika ozonēts pie ozona koncentrācijas 20 ppm 5, 45, 60, 120 un 180 minūtes. Kā arī pie ozona koncentrācijas 5 ppm 5 minūtes, 10 ppm 30 minūtes, ja mikroorganismu skaits bija neliels. Tika konstatēts, ka optimālais ozonēšanas laiks, lai samazinātu L.monocytogenes skaitu, ir 45 minūtes, E.cloacae-180 minūtes, K.oxytoca- 45 minūtes, B.thermosphacta- 180 minūtes, kā arī, ja mirkoorganismu skaits uz nerūsējoša tērauda virsmas ir neliels, tad pietiek ar 5 minūšu ozonēšanu pie ozona koncentrācijas 5 ppm.en_US
dc.description.abstractBachelor thesis was developed in institute of Food safety, Animal Health and Environment „BIOR” in laboratory of Food and Environment Investigation Microbiological Division. 15 swabs samples was taken from different surfaces of production manufactory in meat production factory „Gravendale”. The presence of Listeria, Enterobacteriacea, coliforms, lactic acid bacteria and Staphylococcus aureus was determined in each sample. The persence of S.aureus wasn’t detected. Then each microorganism species was identified- Listeria monocytogenes, Enterobacter cloacae, Klebisella oxytoca and Brochothrix thermosphacta. Each microorganism was treated with ozone 5, 45, 60, 120 and 180 minutes at concentration of ozone 20 ppm. Optimal ozone treatment time was found- L.monocytogenes 45 minutes, E.cloacae 180 minutes K.oxytoca 45 minutes B.thermosphacta- 180 minutes. If count of microorganisms was small, then ozone treatment was 5 ppm 5 minutes and 10 ppm 30 minutes.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBioloģijaen_US
dc.subjectOzonsen_US
dc.subjectL.monocytogenesen_US
dc.subjectE.cloacaeen_US
dc.subjectK.oxytocaen_US
dc.subjectB.thermosphactaen_US
dc.titleOzona potenciālā izmantošana nerūsējošā tērauda virsmu dezinfekcijai gaļas pārstrādes uzņēmumos- dezinficējošo īpašību novērtējums laboratorijas apstākļosen_US
dc.title.alternativeThe use of ozone for disinfecting stainless steel surfaces in meat processing plants- modeling in laboratory conditionsen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record