Show simple item record

dc.contributor.advisorJākobsone, Idaen_US
dc.contributor.authorGraudiņa, Līvaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-07-08T01:06:26Z
dc.date.available2015-07-08T01:06:26Z
dc.date.issued2015en_US
dc.identifier.other47599en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/30246
dc.description.abstractDarbā noteikts bioloģiski aktīvo vielu – kofeīna un fenola savienojumu daudzums Latvijas tirdzniecības vietās pieejamos šķīstošās, maltās un bezkofeīna kafijas zīmolos. Kafijas zīmolos, izmantojot spektrofotometriju, tika noteikts kopējo fenola savienojumu daudzums un antiradikālā aktivitāte, bet izmantojot augstefektīvo šķidruma hromatogrāfiju, tika noteikts kofeīna daudzums. Augstāka antiradikālā aktivitāte un lielāks kopējo fenola savienojumu daudzums tika konstatēts šķīstošajā kafijā. Bezkofeīna kafijas zīmolos, attiecība uz fenola savienojumu daudzumu un antiradikālās aktivitātes līmeni, netika konstatētas būtiskas atšķirības salīdzinājumā ar tā paša veida parastās kafijas zīmoliem. Tika konstatēta būtiska maltās kafijas dzēriena pagatavošanas metodes ietekme uz kofeīna daudzumu kafijas dzērienā.en_US
dc.description.abstractIn this paper quantity of biologically active compounds – caffeine and phenolic compounds was determined in soluble, ground and decaffeinated coffee brands available in different market places in Latvia. Quantity of total phenolic compounds and antiradical activity in coffee brands was determined using spectrophotometry, but quantity of caffeine was determined using high performance liquid chromatography. Higher antiradical activity and quantity of total phenolic compounds was found in soluble coffee brands. Amount of phenolic compounds and antiradical activity level in decaffeinated coffee brands did not show any significant differences compared to the same types of ordinary coffee brands. Significant impact of ground coffee brewing method on amount of caffeine in coffee drink was determineden_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMedicīnaen_US
dc.subjectkafijaen_US
dc.subjectkofeīnsen_US
dc.subjectfenola savienojumien_US
dc.subjectspektrofotometrijaen_US
dc.subjecthromatogrāfijaen_US
dc.titleBioloģiski aktīvo vielu - kofeīna un fenola savienojumu daudzums šķīstošajā, maltajā un bezkofeīna kafijāen_US
dc.title.alternativeQuantity of biologically active compounds - caffeine and phenolic compounds in instant, ground and decaffeinated coffeeen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record