Show simple item record

dc.contributor.advisorVīgants, Armandsen_US
dc.contributor.authorĶibilds, Jurisen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-07-08T01:06:29Z
dc.date.available2015-07-08T01:06:29Z
dc.date.issued2015en_US
dc.identifier.other49373en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/30256
dc.description.abstractVājās organiskās skābes spēj inhibēt mikroorganismu augšanu un metabolismu, tādējādi negatīvi ietekmējot biotehnoloģisko procesu efektivitāti. Veicot sūkalu fermentāciju ar raugu Kluyveromyces marxianus un novērojot acetāta uzkrāšanos fermentācijas vidē reizē ar augšanas un fermentācijas ātruma samazināšanos, tika nolemts izpētīt fermentācijās sasniedzamu acetāta koncentrāciju ietekmi uz šī rauga augšanu un metabolismu. Tika demonstrēta acetāta specifiskā inhibējošā iedarbība uz K. marxianus augšanu un metabolismu, kas izpaužas kā paildzināta lag fāze, lēnāka augšana, samazināts biomasas iznākums, traucēts enerģētiskais metabolisms un substrāta patēriņš, augot uz laktozes un galaktozes. Acetāta negatīvās iedarbības stiprums ir atkarīgs no vides pH un augšanas fāzes, un noteiktos apstākļos šūnas adaptējas augstākai acetāta koncentrācijai.en_US
dc.description.abstractWeak organic acids are well known for their potential to inhibit microbial growth and metabolism. As a consequence, they can reduce yields in biotechnological processes. During whey fermentation with yeast Kluyveromyces marxianus accumulation of acetate coincident with reduction in growth and ethanol production was observed, and the effects of biotechnologically relevant acetate concentrations on K. marxianus growth and metabolism were investigated. It was shown that acetate is an inhibitor of growth and metabolism, causing prolonged lag phase, slow growth and reduced biomass yield when utilizing lactose or galactose. It also interfered with carbohydrate catabolism and uptake. The severity of acetate-imposed effects depends on medium pH and growth phase, and yeast cells can acquire elevated tolerance to acetate by adaptation.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBioloģijaen_US
dc.subjectKluyveromyces marxianusen_US
dc.subjectvājo skābju stressen_US
dc.subjectacetātsen_US
dc.subjectlaktozeen_US
dc.subjectgalaktozeen_US
dc.titleAcetāta iespējamā inhibējošā ietekme uz rauga Kluyveromyces marxianus metabolismuen_US
dc.title.alternativePossible inhibitory effects of acetate on yeast Kluyveromyces marxianus metabolismen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record