Rhizobium leguminosarum imobilizācija uz organiskiem un neorganiskiem substrātiem
Author
Žvagiņa, Signe
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Nikolajeva, Vizma
Date
2015Metadata
Show full item recordAbstract
Rhizobium leguminosarum ir slāpekli fiksējošas baktērijas, kas spēj veidot gumiņus uz tauriņziežu saknēm. Ar imobilizētu rizobiju preparātiem iespējams inokulēt baktērijas augsnē un uzlabot tauriņziežu augu produktivitāti. Izmantojot rizobiju inokulantus, iespējams aizvietot slāpekļa minerālmēslojumu. Pētīta substrāta un temperatūras ietekme uz imobilizētu R. leguminosarum dzīvotspēju, ilgstoši glabājot. Apskatīti 5 dažādi substrāti, baktēriju suspensija sterilā ūdenī un 4 dažādas glabāšanas temperatūras. Konstatēts, ka R. leguminosarum dzīvotspēju ietekmē gan substrāts, uz kura tās imobilizētas, gan glabāšanas temperatūra. Ilgstošai baktēriju dzīvotspējas saglabāšanai ieteicams kā substrātu izmantot kūdru vai glabāt baktēriju suspensiju ūdenī -18°C vai 4°C temperatūrā. Rhizobium leguminosarum is a nitrogen-fixing bacterium, capable of forming nodules on legume roots. Preparations of immobilized rhizobia can be used to supplement soil and increase productivity of legume crops. Such preparations are sufficient to replace traditional nitrogen fertilizers. In this study, the effects of carrier material and storage temperature on survival of immobilized R. leguminosarum were examined. Five solid materials and bacteria suspended in water were tested in four different temperatures. It was concluded that both storage temperature and carrier material influence viability of R. leguminosarum. For prolonged storage of immobilized bacteria peat and bacteria suspended in water are recommended, stored in a temperature of -18°C or 4°C.