Show simple item record

dc.contributor.advisorMeija, Laila
dc.contributor.authorĶiploka, Kristīne
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
dc.date.accessioned2016-07-02T01:08:04Z
dc.date.available2016-07-02T01:08:04Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.other53494
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/32175
dc.description.abstractStrauji pieaugot populācijas novecošanās procesiem Eiropā, īpaši aktuāls kļūst jautājums par senioru veselības aprūpi. Iemesli, kuru dēļ seniori uzturā nepietiekamā daudzumā iekļauj augļus un dārzeņus - slikta mutes veselība (slikts zobu stāvoklis vai to trūkums), garšas jūtīguma zudums, mazāka apetīte un ilgstošāka sāta sajūta. Tas var radīt uzturvielu deficītu, kā dēļ var rasties malnutrīcija. Apelsīnu sulā ir nozīmīgs uzturvielu apjoms, kas ļauj bagātināt ēdienkarti un nodrošina vismaz daļu no nepieciešamā uzturvielu daudzuma. Apelsīnu sula ir viens no izplatītākajiem augļu dzērieniem pasaulē, un tā ir vērtīgs dažādu organismam vajadzīgo vielu avots. Tika veikts intervences pētījums, kurā piedalījās 21 seniors (vecumā no 65-79 g.) aprūpes centrā Rīgā. Pētījuma dalībnieki 60 dienu periodā papildus ierastajam ikdienas uzturam katru dienu patērēja 240 ml apelsīnu sulas. Asins seruma analīzes tika veiktas pirms un pēc intervences. Rezultāti. Tika konstatēts, ka pētījuma dalībniekiem statistiski nozīmīgi pieauga folskābes koncentrācija. Statistiski nozīmīgas izmaiņas insulīna, kopējā holesterīna, ABL-holesterīna, ZBL-holesterīna, triglicerīdu, kalcija, dzelzs, glikozes un homocisteīna līmenī netika konstatētas. Intervences noslēgumā pētījuma dalībniekiem nozīmīgi mazinājās sistoliskais un diastoliskais asinsspiediens. Lietojot apelsīnu sulu, tika uzņemts lielāks šķidruma daudzums un samazinājās malnutrīcijas risks. Izvērtējot aprūpes centra ēdienkarti piecu dienu periodā, tika konstatēts nepietiekams C vitamīna, folskābes, kālija un kalcija daudzums uzturā. Ēdienkartei ik dienu pievienojot 240 ml apelsīnu sulas, tiktu pilnībā novērsta C vitamīna, kā arī nozīmīgi samazināta folskābes, kālija un kalcija nepietiekamība. Secinājumi. Ir norādījumi, ka apelsīnu sula ir vērtīgs produkts senioru uzturā, kas palīdz novērst folskābes un citu uzturvielu nepietiekamo daudzumu senioru uzturā.
dc.description.abstractWith rapidly increasing ageing processes in Europe, healthcare of the elderly becomes an especially topical issue. Reasons for the elderly for lack of consumption of sufficient amount of fruits and vegetables in their nutrition – poor oral health (bad teeth health or lack of them), decrease in taste senstitivity, smaller appetite and more prolonged feeling of satiation. This can create nutrition deficite, which can be the cause for malnutrition. Orange juice contains a significant amount of nutrients, which allows for enriching menu and satisfies at least a part of the nutrient requirements. Orange juice is one of the most popular fruit drinks globally, and it is a valuable source of different nutrients necessary for the human organism. An intervention study was implemented in which 21 seniors (aged between 65 and 79 yrs.) residing in a seniors’ day care centre participated. Study participants consumed 240 ml of orange juice daily in addition to their common everyday diet. Blood serum tests were made before and after the intervention. Results. It was concluded that the amount of folic acid increased signficantly for the study participants. Statistically significant changes in the amount of insuline, total cholesterol, HD-cholesterol, LD-cholesterol, triglyceride, calcium, iron, glucose and homocysteine were not detected. At the end of the intervention significantly lower systolic and diastolic blood pressure for study participants was recorded. Consumption of orange juice led to higher consumption of total liquids and decrease in malnutrition risk. In assessment of an actual five-day menu in the senior day care centre, insufficient amount of vitamin C, folic acid, potassium and calcium in nutrition was detected. Adding 240 ml of orange juice to the daily menu would completely eliminate insufficiency of vitamin C, as well as significantly reduce the insufficiency of folic acid, potassium and calcium. Conclusions. Therer are indications that orange juice is a valuable product in nutrition of the elderly which helps in reducing insufficiency of folic acid and other nutrients in nutrition of the elderly.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMedicīna
dc.subjectApelsīnu sula
dc.subjectSenioru uzturs
dc.subjectFolskābe
dc.subjectC vitamīns
dc.titleApelsīnu sula senioru uzturā
dc.title.alternativeOrange Juice in Nutrition of the Elderly
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record