• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Pelējumsēņu sugu daudzveidība un to ietekmējošās antimikrobiālās īpašības garšvielās un garšaugos

Thumbnail
View/Open
301-55030-Rozenfelde_Maija_mr13046.pdf (655.7Kb)
Author
Rozenfelde, Maija
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Fogele, Baiba
Date
2016
Metadata
Show full item record
Abstract
Garšvielas un garšaugi to ražošanas procesā tiek piesārņoti ar dažādām pelējumsēnēm, kuru attīstība pārtikā var izraisīt patērētājam nopietnas saslimšanas. Vairumam garšvielu un garšaugu to pievilcīgās organoleptiskās īpašības piešķir sastāvā esošās ēteriskās eļļas, kurām piemīt arī antimikrobiālas īpašības. Darba mērķis - raksturot mazumtirdzniecībā pieejamo garšvielu un garšaugu piesārņotību ar pelējumsēnēm un pārbaudīt garšvielu un garšaugu ekstraktu antimikrobiālo potenciālu ierobežot šo pelējumsēņu augšanu. Darbs veikts analizējot 70 garšvielu un garšaugu paraugus, pelējumsēņu klātbūtne konstatēta 55 no tiem. Biežāk sastopamās pelējumsēnes bija no Aspergillus, Alternaria un Lichteimia ģintīm. Antimikrobiālās īpašības pārbaudītas 11 paraugiem un konstatētas sešās dažādās garšvielās un garšaugos.
 
Herbs and spices undergo complex methods of processing and get contaminated with various mould species, which may become responsible for food poisonings. Most of the spices and herbs used in culinary possess attractive organoleptic properties due to high essential oil content in them, which is also responsible for their antimicrobial properties. The aim of this work was to define total mould contamination of spice and herb samples, acquired in local retail, and establish whether these spices and herbs exhibit antimicrobial activity against these moulds. Seventy samples were analyzed and mould presence was found in 55 of them. The most common moulds were from genera Aspergillus, Alternaria and Lichteimia. Antimicrobial properties were screened in 11 samples and confimed in six of them.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/33188
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses [1229]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV