• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ķīmiskā sastāva izvērtējums svaigi spiestās augu eļļās ar gāzu hromatogrāfijas-masspektrometrijas metodēm

Thumbnail
View/Open
300-58934-Francis_Emils_ef10032.pdf (2.557Mb)
Author
Francis, Emīls
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Mekšs, Pēteris
Date
2017
Metadata
Show full item record
Abstract
Literatūras apskata ietvaros apkopota informācija par piesātinātajām, mononepiesātinātām un polinepiesātinātām taukskābēm, to noteikšanu svaigi spiestās un komerciāli pieejamās augu eļļās, pielietojot gāzu hromatogrāfijas un masspektrometrijas metodes. Eksperimentālajā daļā tika izstrādātas metodes eļļu taukskābju sastāva izvērtēšanai un noteikšanai ar dažādām polidimetilsiloksānu kapilārajām kolonnām kā arī dažādiem detektoriem – liesmas jonizācijas un masspektrometrisko. Praktiski tika izvērtēts 5 svaigi spiestu paraugu, kā arī 4 komerciāli pieejamo eļļu taukskābju sastāvs.
 
The theoretical portion of this thesis consists of a literature review regarding saturated fatty acids, monounsatured fatty acids, polyunsaturated fatty acids and their determination in freshly squeezed as well as commercially available vegetable oils by the application of gas chromatography and mass spectrometry methods. In the experimental portion of the thesis, a method for the preparation of the samples as well as determination of fatty acids, by using different polydimethylsiloxane columns as well as different detectors – flame ionization and mass spectrometer detectors, have been developed. 5 freshly squeezed samples and 4 commercially available products were examined.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/35135
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses [1583]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV