Ar jauniem bioloģiskiem preparātiem apstrādātās augsnes molekulāri bioloģiskais raksturojums
Author
Seņkovs, Māris
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Nikolajeva, Vizma
Date
2017Metadata
Show full item recordAbstract
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot divu jaunu bioloģisko preparātu ietekmi uz augsnes mikroorganismu ģenētiskā materiāla koncentrācijām un sugu sastāvu. Pētījums tika sadalīts divos neatkarīgos eksperimentos. Pirmajā eksperimentā pētāmie augsnes parauglaukumi tika apstrādāti ar mikroorganismus saturošu kūdras preparātu, bet otrajā – rapša salmiem un mikroorganismiem ar celulolītisko aktivitāti. Parauglaukumos audzēja miežus un rapsi. Pētījumā tika pielietotas gan klasiskās mikrobioloģijas metodes, lai identificētu augsnes mikrobiotas raksturīgākos pārstāvjus, gan molekulārās – PCR, qPCR, ARDRA, lai noteiktu augsnes mikroorganismu ģenētiskā materiāla koncentrācijas. Tika veikta klasteranalīze paraugu ģenētiskā profila salīdzināšanai. Abi pētītie jaunie bioloģiskie preparāti ietekmēja mikroorganismu koncentrāciju miežu un rapša augsnē, un atšķirīgos veidos izmainīja mikrobiotas sugu sastāvu. Augsnes paraugos dominēja nepatogēnu sugu baktērijas: Bacillus mycoides, Brevibacillus brevis, Brevundimonas vesicularis un Sphingomonas paucimobilis. The aim of this study was to identify effects of two new biological preparations on soil microbial genetic material concentrations and species composition. The study was divided into two independent experiments. In the first experiment studied soil plots were treated with peat preparation containing microorganisms, while the second - rape straw and microorganisms with cellulolytic activity. Barley and rape were grown in the plots. The study used classical microbiological methods for the identification typical representatives of soil microbiota and molecular - PCR, qPCR, ARDRA methods to determine the concentration and analyze soil microbial genetic material. Comparison of genetic profile of samples was carried out using cluster analysis. New biological preparations affected microbial concentration in barley and rape soil and in different ways changed species composition of microbiota. The soil samples were dominated by non-pathogenic bacterial species: Bacillus mycoides, Brevibacillus brevis, Brevundimonas vesicularis and Sphingomonas paucimobilis.