• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Baltās trupes sēnes Lentinula edodes izmantošana lignocelulozi saturošu atlikumu utilizācijā

Thumbnail
View/Open
301-60295-Okmane_Laura_lo12008.pdf (1.430Mb)
Author
Okmane, Laura
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Muižnieks, Indriķis
Date
2017
Metadata
Show full item record
Abstract
Darbā novērtēta lignocelulozi saturošu piedevu (kļavu lapas, dažādi apstrādāti kviešu salmi) ietekme uz L. edodes 3565 micēlija biomasas pieaugumu un ekstracelulārās lakāzes aktivitāti. Augstākā lakāzes aktivitāte (545.74±135.92 U/mL) un lielākais micēlija biomasas guvums (422.92±31.52 mg/100 mL) iegūts šķidrās iesala ekstrakta barotnēs ar hemicelulozi un celulozi nesaturošu kviešu salmu piedevu (0.50%), inkubējot uz rotācijas kratītāja (140 rpm). Inkubācijas laikā novērots: 1) pakāpenisks lakāzes aktivitātes pieaugums neatkarīgi no piedevas; 2) vides pH samazināšanās. Maltas kļavu lapas novērtētas kā micēlija blīvumu un radiālo augšanu veicinoša piedeva neatkarīgi no pamatbarotnes. Maltas brūnaļģes novērtētas kā barotni bagātinoša piedeva agarizētās iesala ekstrakta barotnēs. Novērota kultivēšanas temperatūras ietekme uz lakāzes aktivitāti un micēlija biomasas pieaugumu.
 
Effect of lignocellulose additives (wheat straw, maple leaves) on extracellular laccase activity and mycelium yield was evaluated. Highest laccase activity (545.74±135.92 U/mL) and mycelium yield (422.92±31.52 mg/100 mL) was obtained in malt extract on rotatory shaker (140 rpm) cultures with wheat straw additive (0.50%) which did not contain hemicellulose and cellulose. The following observations were made during the cultivation period: 1) laccase activity gradually rises independently of additives; 2) pH of the medium decreases. Ground maple leaves facilitated an increase in mycelium density and radial growth regardless of medium. Seaweed showed to be medium enriching additive on solid malt extract medium. The influence of temperature on laccase activity and mycelium yield was observed.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/35187
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses [1229]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV