• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Humanitāro zinātņu fakultāte / Faculty of Humanities
  • 1 -- Bakalaura un maģistra darbi (HZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Humanitāro zinātņu fakultāte / Faculty of Humanities
  • 1 -- Bakalaura un maģistra darbi (HZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sakē popularitātes kritums Japānas modernajā sabiedrībā: iemesli un risinājumi

Thumbnail
View/Open
306-59091-Kim_Anna_ak14173.pdf (947.6Kb)
Author
Kim, Anna
Co-author
Latvijas Universitāte. Humanitāro zinātņu fakultāte
Advisor
Haijima, Agnese
Date
2017
Metadata
Show full item record
Abstract
Bakalaura darba nosaukums ir “Sakē popularitātes kritums Japānas modernajā sabiedrībā: iemesli un risinājumi”. Šajā darbā autore ir izpētījusi sakē vēsturi no seniem laikiem līdz mūsdienām. Darba mērķis ir uzzināt iemeslus sakē popularitātes kritumam mūsdienu Japānā kā arī izprast, ko sakē nozīmē Japāņiem. Inovāciju parādīšanas Japānā nenozīmēja veco, tradicionālo vērtību aizmiršanu. Japānas sabiedrībā vecais un jaunais daudzos gadījumos ir gājis roku rokā. Viens no pierādījumiem tam ir šajā darbā aprakstītais fenomens, ka mūsdienu japāņi dzer gan tradicionālo sakē, gan importētos dzērienus. Bakalaura darbs sastāv no 50 lpp. Tajā ir 3 nodaļas. Pirmajā nodaļā stāstīts par vispārējo sakē vēsturi, brūvēšanas tehnoloģijām un sakē tipiem. Nākamajā nodaļā ir aprakstīti svarīgākie iemesli sakē popularitātes kritumam japāņu vidū. Trešajā nodaļā izvirzīti iespējamie risinājuma veidi, kā arī stāstīts par pašreizējo sakē pozīciju Japānā un pasaulē. Nobeigumā ir pausta doma, ka sakē patēriņš nav augsts salīdzinājumā ar citiem alkoholiskajiem dzērieniem. Japānā, tomēr sakē joprojām ir pietiekoši nozīmīga loma mūsdienu Japānas sabiedrībā.
 
The title of Bachelor’s thesis is “The Decline of Sake’s Popularity in the Modern Japanese Society: its Reasons and Solutions”. This paper includes a brief historical overview and analysis of the Japanese sake from the ancient times until nowadays. The purpose of this paper is give an understanding about the reasons of the decline of sake consumption in daily life of Japanese, and what sake means for Japanese as well. The emergence of a new in Japan has never led to a revision or denial of the old. The coexistence of the new and the old in everything, whatever the discussion may be, gives grounds to speak not so much of continuity per se as of the presence of a constant in the mentality, on the one hand, and the enrichment of consciousness with new elements, on the other. The consumption of traditional and foreign origin alcoholic beverages in Japan is one of the brightest example of it. Bachelor thesis consists of 50 pages. It has three chapters. The first chapter tells about the general knowledge about sake, such as history, technology of brewing and sake varieties. The next chapter describes the main reasons of the decline of sake’s popularity among Japanese consumers. The third chapter explains the possible solutions and the current position of sake in Japan and in all over the world. The hypothesis of this paper is that sake consumption is not as high as the other alcoholic drinks in Japan. However, it still plays an important role in the Japanese traditions.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/35590
Collections
  • 1 -- Bakalaura un maģistra darbi (HZF) / Bachelor's and Master's theses [6055]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV