FT-IS spektroskopijas izmantošana lipīdu sastāva izmaiņu analīzei atkarībā no barotnes sastāva
Author
Grencions, Artūrs
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Švirksts, Kārlis
Date
2017Metadata
Show full item recordAbstract
Darba mērķis – izmantojot FT-IS spektroskopijas metodi, izpētīt, kādas ir lipīdu sastāva izmaiņas atkarībā no barotnes sastāva, kā modelorganismu, izmantojot maizes raugu (Saccharomyces cerevisiae). Darbā tika salīdzināta arī starpība starp žāvētiem un mitriem raugiem. FT-IS spektroskopija tika pielietota dažādu raugu paraugu infrasarkano spektru iegūšanai, lai noteiktu atšķirības raugos esošajos lipīdos. Salīdzinot spektrus, tika noteikts, ar ko tie viens no otra atšķiras. Izmantojot pieejamo literatūru, tika veikta raugu izpēte un absorbcijas pīķiem atbilstošo saišu noteikšana, kā arī apkopota informācija par FT-IS pielietojamību citos bioloģiskajos pētījumos. Kā arī tika noskaidrots - lai veiktu kvalitatīvu datu analīzi, ir nepieciešams veikt vairākus viena parauga un tā atkārtojumu mērījumus. Bakalaura darbs izstrādāts no 2017. gada marta līdz 2017. gada maijam LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūtā. The aim of the Paper was to use FT-IR spectroscopy method in lipid research. FT-IR spectroscopy was used to obtain information about lipid changes due to different growth media using yeast as model-organism (Saccharomyces cerevisiae). In this work we will compare what kind of lipid differences are in spectra of dried and moist yeasts. Comparing the range of visual and analytical spectra, it was determined how they differ from each other. By using the available literature, the research was done on lipids and chemical bonds assigned to specific absorption peaks, as well the information about the usage of FT-IR in other biological researches was gathered. Moreover, it was clarified that it is necessary to make several measurements of one sample and it’s repetitions in order to carry out a qualitative data analysis. The work for the paper was carried out from March 2017 to May 2017 at the University of Latvia, the Institute of Microbiology and Biotechnology.