• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

FT-IS spektroskopijas izmantošana lipīdu sastāva izmaiņu analīzei atkarībā no barotnes sastāva

Thumbnail
View/Open
301-60539-Grencions_Arturs_ag14063.pdf (1.884Mb)
Author
Grencions, Artūrs
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Švirksts, Kārlis
Date
2017
Metadata
Show full item record
Abstract
Darba mērķis – izmantojot FT-IS spektroskopijas metodi, izpētīt, kādas ir lipīdu sastāva izmaiņas atkarībā no barotnes sastāva, kā modelorganismu, izmantojot maizes raugu (Saccharomyces cerevisiae). Darbā tika salīdzināta arī starpība starp žāvētiem un mitriem raugiem. FT-IS spektroskopija tika pielietota dažādu raugu paraugu infrasarkano spektru iegūšanai, lai noteiktu atšķirības raugos esošajos lipīdos. Salīdzinot spektrus, tika noteikts, ar ko tie viens no otra atšķiras. Izmantojot pieejamo literatūru, tika veikta raugu izpēte un absorbcijas pīķiem atbilstošo saišu noteikšana, kā arī apkopota informācija par FT-IS pielietojamību citos bioloģiskajos pētījumos. Kā arī tika noskaidrots - lai veiktu kvalitatīvu datu analīzi, ir nepieciešams veikt vairākus viena parauga un tā atkārtojumu mērījumus. Bakalaura darbs izstrādāts no 2017. gada marta līdz 2017. gada maijam LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūtā.
 
The aim of the Paper was to use FT-IR spectroscopy method in lipid research. FT-IR spectroscopy was used to obtain information about lipid changes due to different growth media using yeast as model-organism (Saccharomyces cerevisiae). In this work we will compare what kind of lipid differences are in spectra of dried and moist yeasts. Comparing the range of visual and analytical spectra, it was determined how they differ from each other. By using the available literature, the research was done on lipids and chemical bonds assigned to specific absorption peaks, as well the information about the usage of FT-IR in other biological researches was gathered. Moreover, it was clarified that it is necessary to make several measurements of one sample and it’s repetitions in order to carry out a qualitative data analysis. The work for the paper was carried out from March 2017 to May 2017 at the University of Latvia, the Institute of Microbiology and Biotechnology.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/37177
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses [1229]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV