Show simple item record

dc.contributor.advisorGoldmanis, Māris
dc.contributor.authorKalniņa, Beate
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
dc.date.accessioned2018-06-01T01:01:20Z
dc.date.available2018-06-01T01:01:20Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.other63617
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/38404
dc.description.abstract"Pārtikas produktu un ēdienu fotoattēlu atlantu" izmanto dažādos pārtikas patēriņa pētījumos. Latvijā izmantotais atlants ir izdots 2007. gadā - bija nepieciešams to papildināt ar dažādiem pārtikas produktiem un ēdieniem. Papildinājuma izstrādes laikā bija nepieciešams izvēlēties pārtikas produktus un ēdienus, kurus pievienot. Kā arī, bija nepieciešams sagatavot to fotoattēlus un novadīt klātienes (validācijas) sesijas, kurās dalībnieki izvērtēja reālus porciju lielumus ar iegūtajiem fotoattēliem. Fotoattēlu iegūšanā, validācijā un datu apstrādi veica pārsvarā vadoties pēc diviem EFSA protokoliem - EFSA PANCAKE un EFSA PILOT-PANEU. Katras fotoattēlu sērijas rezultātus izvērtēja un, balstoties uz kritērijiem, secināja, kuras fotoattēlu sērijas ir derīgas papildinājumam. Kā arī, pēc iegūtajiem datiem izvērtēja ēdiena struktūras un dalībnieka ietekmi uz porcijas vērtējumu un kopējo relatīvo kļūdu porciju vērtējumos. Secināja, ka visas fotoattēlu sērijas ir iekļaujamas papildinājumā. Kā arī, ēdiena strūktūra (viengabalaina vai mazās vienībās) ietekmē dalībnieku izvērtējumu precizitāti. Pie tam, dalībnieka vērtējumi ir ļoti individuāli un, iespējams, balstīti uz personisko pieredzi un uztura paradumiem. Izvērtēt apakšgrupu (dažādas dzimuma, ķermeņa masas indeksa, vecuma grupas) ietekmi uz porciju vērtējumu nebija iespējams, jo apakšgrupu dalībnieku skaits nesasniedza minimālo rekomendēto. Ņemot vērā iegūtos rezultātus, “Pārtikas produktu un ēdienu fotoattēlu atlantā” tika papildinātas 5 pārtikas produktu grupas ar 31 dažādu pārtikas produktu fotoattēlu sērijām. Izveidotais pielikums sastāv no 21 lapas un tajā ir iekļauti 113 dažādu pārtikas produktu un ēdienu fotoattēli.
dc.description.abstract"The Food Portion Picture Book" is used in many different food consumption surveys. “The Food Portion Picture Book” used in Latvia was published in 2007. Because of this, it was necessary to make an addition to the book with many different foods. An evaluation of needed foods was performed. Also, it was necessary to take the needed photographs and have validation sessions. During these sessions, participants evaluated real portion sizes with those in the food photographs. Photography, validation and data analasys were mostly done based on two EFSA protocols: EFSA PANCAKE and EFSA PILOT-PANEU. Each photograph series was evaluated with the acquired results and compared to the criteria which states if a photograph series is validated or not. All photograph series were validated. Also, the effect of the food structure and the participant on portion size estimation and the overall relative error was analized. It was concluded that food structure (whole food or food in large units) affects participants' evaluations. At the same time, participant evaluations are very individual and possibly their personal experience and nutritional habbits may influence this. It was not possible to draw a conclusion of the effect of subgroubs (sex, body mass index and age groups) on portion estimation, because the number of participants in each subgroup did not reach the recommended minimal amount. Considering the acquired data, in "The Food Portion Picture Book" addition five different food groups with 31 different food photograph series were added. The addition has 21 pages and in total 113 food photographs were added.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMedicīna
dc.subjectfotogrāfiskās metodes
dc.subjectpārtikas produktu un ēdienu fotoattēlu atlants
dc.subjectpārtikas produktu un ēdienu fotoattēlu validācija
dc.subjectporciju izmēri
dc.titlePārtikas produktu un ēdienu porciju fotoattēlu atlanta papildināšana un iegūto fotoattēlu izvērtēšana
dc.title.alternativeCreation of Evaluated Food Photographs for an Addition to a Food Portion Size Picture Book
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record