Show simple item record

dc.contributor.advisorNikolajeva, Vizma
dc.contributor.authorLipskijs, Roberts
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
dc.date.accessioned2018-07-02T01:06:46Z
dc.date.available2018-07-02T01:06:46Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.other66008
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/39642
dc.description.abstractŪdens ir dabīgs resurss, kas nodrošina daudzus dzīvības procesus cilvēka organismā. Piesārņots dzeramais ūdens izraisa daudzas saslimšanas, kas noved pie smagām sekām. Ir ļoti svarīgi noteikt un uzturēt kvalitātes standartus gan ūdensvada, gan fasētam ūdenim. Šajā pētījumā tika veikts bakterioloģiskais raksturojums komerciāli pieejamajiem dabīgajiem minerālūdeņiem. Paraugi tika inkubēti uz R2A agara platēm 240 stundas un iegūtie rezultāti salīdzināti ar normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Iegūtais kultivējamo baktēriju skaits būtiski pārsniedza normatīvajos aktos pieļaujamās vērtības. Nosakot baktēriju rezistenci pret ampicilīnu un tetraciklīnu, tika konstatētas baktērijas gan ar dabisku, gan iegūtu rezistenci pret šīm antibiotikām, bet nejutīgo baktēriju skaits bija būtiski zemāks nekā attīrītā Rīgas ūdensvada ūdenī. Identificētās ūdens paraugus raksturojošās sugas bija daļa no dabiskās ūdens mikrobiotas un paraugos netika konstatētas patogēnas sugas vai koliformas.
dc.description.abstractWater is a natural resource that is essential for many life processes in the human body. Contaminated water is responsible for many human diseases that lead to severe consequences for the affected individual. It is very important to set and fulfill quality standards for both tap and bottled water. In this research we assessed the bacteriological quality for commercially available natural mineral water. The samples were incubated on R2A agar for 240 hours and the results compared to standards set in normative acts. Our results were considerably higher than the values set in the law. We determined that these samples contained bacteria with both innate and acquired resistance to ampicillin and tetracycline, but the amounts of resistant bacteria were considerably lower than treated Riga tap water. The identified bacteria from the water samples were a part of the natural water microbiota, and we did not find any pathogens or coliforms.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBioloģija
dc.subjectDabīgais minerālūdens
dc.subjectantibiotiku rezistence
dc.subjectampicilīns
dc.subjecttetraciklīns
dc.subjectmikrobioloģiskā kvalitāte
dc.titleKomerciālā dabīgā minerālūdens mikrobioloģiskais raksturojums
dc.title.alternativeMicrobiological characterization of commercially produced mineral water
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record