Show simple item record

dc.contributor.advisorNikolajeva, Vizma
dc.contributor.authorJansone, Sandra
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
dc.date.accessioned2018-07-02T01:06:48Z
dc.date.available2018-07-02T01:06:48Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.other66371
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/39647
dc.description.abstractKrīta slimība ir reāla problēma maizes ražošanā, rada agrīnu bojāšanos un zaudējumus - mīkstumā parādās balti pulverveidīgi ieslēgumi. Cēlonis ir milti, kuros atrodas raugi un pelējuma sēnes. Izejvielas, kuras izmanto maizes cepšanai satur barības vielas, kurām ir labvēlīga vide mikroorganismu attīstībai. Nevēlamie mikroorganismi uz maizes var nokļūt no gaisa, iekārtām, taras, transporta un personāla. Šis pētījums tika veikts, lai noskaidrotu vai maizes ražotnē SIA „xxx” sastopama krīta slimība un mikroorganismi, kas to izraisa, iegūstot paraugus no izejvielām un raksturīgākajām to atrašanās vietām. Veicot laboratorijas izmeklējumus, tika identificētas piecas maizes krīta slimības izraisītāju sēņu sugas: Cyberlindnera jadinii, Diutina catenulata, Vanrija humicola, Cyberlindnera jadinii un Wickerhamomyces anomalus. Tika konstatēts, ka eļļa, ko ražotnē izmanto maizes griezēja nažu eļļošanai, ir galvenais krīta slimības izraisītāju avots. Gaisa analīzēs identificētas arī maizi biežāk bojājošās pelējumsēnes: Penicillium, Geotrichum, Paecilomyces, Aspergillus, Cunninghamella un Cladosporium spp.
dc.description.abstractChalk mold is real problem in production of bread, it cause early deterioration and loss – in to flesh are appearing white powdery of inclusions. The reason is flour, that contain yeast and molds. The raw meterials used for bread production contains nutrients that have a favourable environment for the development of microorganisms. Undesirable microorganisms on the bread can be get of the air, equipment, containers, transport and personnel. This research was made in order to clarify if in bread bakery SIA “xxx” is occuring chalk mould disease and microorganisms whouse are able to cause it, therefore were obtained samples from moust typical raw materials and locations. By doing laboratorical researching where identifide five pathogen species whose are causing of chalk mold: Cyberlindnera jadinii, Diutina catenulata, Vanrija humicola, Cyberlindnera jadinii and Wickerhamomyces anomalus. It was founded that the used oil for industry bread knife slicer, is the main source of isease formation. Air analysis identified more frequent damaging molds of bred: Penicillium, Geotrichum, Paecilomyces, Aspergillus, Cunninghamella and Cladosporium spp.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBioloģija
dc.subjectKrīta slimība
dc.subjectSaccharomycopsis fibuligera
dc.subjectWickerhamomyces anomalus
dc.subjectMaizes ražošana
dc.subjectMitrums
dc.titleKrīta slimības izraisītāju identificēšana maizes ražošanas procesā
dc.title.alternativeIdentification of fungi causing chalk mould in bread production process
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record