• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Ķīmijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Chemistry - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hloru saturošu liesmas slāpētāju noteikšana pārtikas produktos izmantojot gāzu hromatogrāfiju – tandēma masspektrometriju

Thumbnail
View/Open
300-71135-Ozolina_Marta_mo17021.pdf (1.318Mb)
Author
Ozoliņa, Marta
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Začs, Dzintars
Date
2019
Metadata
Show full item record
Abstract
Hloru saturošu liesmu slāpētāju noteikšana pārtikas produktos izmantojot gāzu hromatogrāfiju – tandēma masspektrometriju. Ozoliņa, M. Zinātniskais vadītājs Dr.ķīm. ZI “BIOR” vadošais pētnieks Začs D. Maģistra darbs. 42 lappuses, 7 attēli, 15 tabulas, 46 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā apkopota zinātniskā literatūra par dehlorānu grupas liesmas slāpētājiem, kas sevī ietver to fizikāli ķīmisko raksturojumu, toksiskumu un izplatību apkārtējā vidē. Literatūras daļā ir ietverts apkopojums par galvenajām paraugu sagatavošanas un instrumentālās analīzes metodēm, kas tiek izmantotas kvantitatīvi analizējot dehlorānus. Darbā ir veikta GC-MS/MS instrumentālās metodes optimizācija, kā arī paraugu sagatavošanas metodes izstrāde 8 dehlorānu grupas liesmu slāpētāju analīzei pārtikas produktos. Metodes pamatā ir savienojumu ekstrakcija no matricas, ekstrakta destruktīvā attīrīšana no lipīdiem un tālāka attīrīšana ar kolonnu hromatogrāfiju, izmantojot ar skābi modificētu silikagelu un bāzisko alumīnija oksīdu. Izstrādātajai metodei veikta validācija, lai metodi varētu pielietot dehlorānu analīzei pārtikas produktos. Izstrādātā metode ir pielietota 51 pārtikas produktu parauga analīzei.
 
Determination of chlorinated flame retardants in food using gas chromatography – tandem masspectrometry. Ozoliņa, M. Supervisor Dr.chem. “BIOR” researcher Začs D. Course work. 42 pages, 7 pictures, 15 tables, 46 literature sources, 5 appendices. In Latvian. Scientific literature about dechlorane related flame retardants has been reviewed and their physiochemical properties, toxicity and distribution in environment are described. An overview about sample preparation and instrumental methods of dechlorane analysis has been made. An instrumental and sample preparation method for determination of 8 dechlorane class flame retardants in food products with GC-MS/MS has been developed. Sample preparation method is based on extraction of analytes from sample, destructive degradation of lipids in sample extracts and further purification by column chromatography with acidic silica gel and basic alumina sorbent. Method has been validated for dechlorane analysis in food products and used for analysis of 51 food product samples.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/46750
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (ĶF) / Bachelor's and Master's theses [1583]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV