Show simple item record

dc.contributor.advisorBaltgalve, Agita
dc.contributor.authorVjatere, Sabīne
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Humanitāro zinātņu fakultāte
dc.date.accessioned2019-07-04T01:08:12Z
dc.date.available2019-07-04T01:08:12Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.other71998
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/48523
dc.description.abstractŠī maģistra darba nosaukums ir „Tējas dzeršanas tradīcijas mūsdienu ķīniešu sabiedrībā salīdzinājumā ar Lu Ju darbu „Tējas kanons””. Šajā darbā autore tulkoja „Tējas kanonu” no senķīniešu valodas uz latviešu valodu. Tulkojums izmantots kā bāze salīdzinājumam ar situāciju 21.gadsimta Ķīnā un tās sabiedrībā. Tēja, tas ir otrs populārākais dzēriens pasaulē aiz ūdens un tāpat kā zīds, šaujampulveris, papīrs un porcelāns ir Ķīnas kultūras neatņemama sastāvdaļa. Arvien vairāk jaunieši no Latvijas vēlas apgūt ķīniešu valodu, bet Ķīnas jaunieši – latviešu valodu, tāpēc bieži nākas saskarties ar Ķīnas kultūru Latvijā. Tējas dzeršanas un pagatavošanas tradīcijām būtu jāsaglabājas, jo tās var dot lielu pienesumu kultūrai, tirdzniecībai un tūrismam. Darba mērķis ir izpētīt tējas dzeršanas tradīcijas 21. gadsimta Ķīnā un salīdzināt mūsdienu situāciju ar avotu no Tan dinastijas – „Tējas kanonu”. Galvenie uzdevumi šī darba izstrādes laikā ir: iztulkot Lu Ju darbu „Tējas kanons” latviešu valodā ar mērķi Tan dinastijas tējas dzeršanas un gatavošanas tradīcijas salīdzināt ar mūsdienām; veikt aptauju starp Ķīnas Tautas Republikas iedzīvotājiem, lai noskaidrotu, cik lielā mērā tie pieturas pie senajām tējas dzeršanas tradīcijām; noskaidrot tējas nozīmi 21.gadsimta Ķīnas sabiedrībā. Darba noslēgumā autore izdarīja šādus secinājumus: Ķīnas iedzīvotāji zina, kāda nozīme tējas kultūras attīstībā ir „Tējas kanonam”. Tomēr tējas kultūra mūsdienās atšķiras no Tan dinastijas laika – pagatavošana nav tik laikietilpīga, un izmantotie trauki un instrumenti vairs nav tik daudz. Mūsdienu tējas ražošanas kvalitāte ir samazinājusies, svarīgāka ir kvantitāte. Šis pētījums sastāv no četrām daļām. Darba 1.daļā pētīta Lu Ju biogrāfija un „Tējas kanona” tapšanas vēsture. 2. daļā tiek salīdzināts tējas pagatavošanas process un izmantotie instrumenti Tan dinastijas laikā un mūsdienu Ķīnā. 3. daļā tiek salīdzinātas tējas dzeršanas tradīcijas Tan dinastijā un 21.gadsimta Ķīnā. Šeit pētīta arī tējas nozīme mūsdienu Ķīnas sabiedrībā. 4. daļā apskatīti tējas augšanas reģioni Tan dinastijā un mūsdienu Ķīnā. Darba apjoms ir 60 lpp. Atslēgvārdi: Ķīnas vēsture, ķīniešu klasiskā literatūra, tējas ražošana, Tan dinastija.
dc.description.abstractThe title of this thesis is “Tea Drinking Habits in Modern Chinese Society Compared with Lu Yu’s “The Classic of Tea””. In this thesis author translated „The Classic of Tea” from Classical Chinese language to Latvian language. This translation is base of comparison with a situation in 21.century China and its society. The tea is the second most popular beverage after water, and the same as silk, gun powder, paper and porcelain is China’s culture’s integral part. More and more students from Latvia want to learn Chinese language, but students from China – Latvian language, that’s why more often have to come into contact with China’s culture in Latvia. Tea drinking and making traditions have to maintain, because that can bring the big contribution to culture, trade and tourism. The objective of the thesis is to explore tea drinking traditions in 21.century China and compare nowadays situation with a source from Tan dynasty – „The Classic of Tea.” The main assignments completed in this thesis are: translate Lu Yu’s “The Classic of Tea” to Latvian language with aim Tan dynasty’s tea drinking and making traditions compare with nowadays; conducting a survey among People Republic of China citizens to find out how much they hold to ancient China’s drinking customs; to clarify importance of tea in 21.century China’s society. At the end of the thesis, the author made the following conclusions: citizens of China know the importance of “The Classic of Tea” in development of culture. However, tea culture nowadays differs from a period of Tan dynasty – brewing isn’t time-consuming any more and used tools and utensils are less now. Nowadays tea production quality has decreased, more important is quantity. This master’s thesis consists of four parts. The first part is devoted to exploration biography of Lu Yu and history of “The Classic of Tea.” The second part is devoted to comparison of tea making process and used tools in the period of Tan dynasty and nowadays China. The third part is devoted to comparison of tea drinking traditions in Tan dynasty and in 21.century China. In this part is also explored importance of tea nowadays China. The fourth parti s devoted to investigation of tea growing reģions in Tan dynasty and in China now. The total number of pages in this thesis is 60. Keywords: history of China, Chinese classical literature, tea production, Tan dynasty.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectValodniecība
dc.subjectĶīnas vēsture
dc.subjectĶīniešu klasiskā literatūra
dc.subjectTējas ražošana
dc.subjectTan dinastija
dc.titleTējas dzeršanas tradīcijas mūsdienu ķīniešu sabiedrībā salīdzinājumā ar Lu Ju darbu “Tējas kanons”
dc.title.alternativeTea Drinking Habits in Modern Chinese Society Compared with Lu Yu’s “The Classic of Tea”
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record