Reliģijas un ēšanas paradumu savstarpējā ietekme Japānā
Author
Masuda, Marija Linda
Co-author
Latvijas Universitāte. Humanitāro zinātņu fakultāte
Advisor
Haijima, Agnese
Date
2021Metadata
Show full item recordAbstract
Bakalaura darba “Reliģijas un ēšanas paradumu savstarpējā ietekme Japānā” mērķis ir parādīt kā reliģija un kultūra savā starpā ietekmē viena otru, pat vienkāršajos ikdienas dzīves aspektos, piemēram, ēšanas tradīcijās. Tā parādot, ka vienkāršie dzīves aspekti kā ēdiens, kas ir viena no cilvēka dzīvības pamatvajadzībām, tiek saistītas ar reliģiju, tieši tā iemesla dēļ, ka tā ir pamatvajadzība. Reliģija ir svarīga kultūras sastāvdaļa, kas ir klātesoša pat visvienkāršākajos mūsu dzīves notikumos. Reliģiskie uzskati ietekmē mūsu paradumus, bet, tai pašā laikā, mūsu paradumi ietekmē arī reliģiju. Darbā fokuss likts tieši uz senajiem laikiem, kad reliģiskie uzskati un ēšanas paradumi vēl tikai veidojās, jo līdz mūsdienām daudzi no tiem ir nostiprinājušies, un tiešu saistību ar reliģiju, bieži vien, nevar redzēt. Darbs tiek iedalīts trīs daļās. Pirmajā daļā apkopota ēšanas paradumu izcelsme un attīstība, iekļaujot arī galda manieres un to pamatojumu. Tai skaitā arī minot ēdiena izmantošanu reliģiskajos rituālos. Otrajā daļa apraksta divas galvenās Japānas reliģijas – pirmiedzīvotāju reliģiskajiem uzskatiem – sintoismam, un vēlāk budisma ienākšanai. Darba trešā daļa ir veltīta abu iepriekšminēto ietekmei vienai uz otru un tās nozīmību. Tāpat arī, ēdiens tiek skatīts no filozofijas viedokļa un to kā tam tiek piešķirta simboliska nozīme. Kā arī to kā reliģiskie uzskati ir veidojušies pamatojoties uz ēšanas paradumiem, kā arī ēšanas paradumu izmaiņas pamatojoties uz reliģiskiem uzskatiem. The purpose of the Bachelor's thesis "Interaction Between Religion and Eating Habits in Japan" is to show how religion and culture interact with each other, even in simple aspects of daily life, such as eating traditions. Thus showing that simple aspects of life as food, which is one of the basic needs of human life, are associated with religion, precisely because it is a basic need. Religion is an important part of culture that is present in even the simplest events of our lives. Religious beliefs influence our habits, but at the same time, our habits also influence religion. The thesis is particularly focused on the ancient times, when religious beliefs and eating habits were still developing, because to this day many of them have become entrenched, and a direct connection with religion, often, cannot be seen. The work is divided into three parts. The first part summarizes the origin and development of eating habits, including table manners and their rationale. Also including the use of food in religious rituals. The second part describes the two main religions of Japan - the religious beliefs of the natives - Shinto, and later the advent of Buddhism. The third part of the work is devoted to the influence of the two above on each other and its significance. Also, food is viewed from the philosophy point of view, and how it is given a symbolic meaning. As well as how religious beliefs have developed based on eating habits, as well as changes in eating habits based on religious beliefs.