Show simple item record

dc.contributor.advisorZagorska, Jeļena
dc.contributor.authorŠabuņeviča, Stefanija
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
dc.date.accessioned2022-06-11T01:01:43Z
dc.date.available2022-06-11T01:01:43Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.other88713
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/58972
dc.description.abstractŠabuņeviča S., (2022). Kalcija biopieejamību ietekmējošo faktoru izvērtējums ekoloģiskā pienā. Darba vadītājs Asoc.prof., Dr.sc.ing. Jeļena Zagorska. Darbs satur: 8 attēlus, 8 tabulas, 1 pielikumu un 37 literatūras avotus. Latviešu valodā. Darba hipotēze: ekoloģisks piens ir labs kalcija avots. Bioloģiskā lauksaimniecība ir balstīta uz dabisko procesu pašregulāciju, tāpēc tādi konvencinālie paņēmieni, kas paaugstina kalcija saturu pienā, kā minerālmēslojumu lietošana vai barības papildināšana ar minerālvielām, ir ierobežoti. Turklāt, šī saimniekošanas sistēma ir nozimīga alternatīva dabas resursu izmantošanā un to ilgspējības uzturēšanā. Darba mērķis bija izpētīt ekoloģiskā piena ķīmisko sastāvu un tā ietekmi uz kalcija biopieejamību. Pētījums organizēts un istēnots trīs posmos. Sakumā bija noteikts Latvijas tirdzniecības vietās pieejamā piena ķīmisko sastāvu. Tad salīdzināts un novērtēts piena sastāvdaļu saturs atkarībā no saimniekošanas (bioloģiska vai konvencionāla) metodes, sezonas (vasara vai ziema) un termiskās apstrādes (svaigpiens vai pasterizēts piens) veida. Nobeigumā bija izvērtēti ekoloģiskā piena kalcija biopieejamību ietekmējošie faktori. Piena paraugi bija iegūti no 11 dažādām zemnieku saimniecībām no 4 Latvijas novadiem, 27 piena paraugi bija no bioloģiskajām saimniecībām (ekoloģisks piens) un 18 paraugi no konvencionālajām (konvencionāls piens). Pētījumi veikti LLU un LU laboratorijās, kurās tika noteikti piena paraugu vidējie un individuālie sastāva rādītāji (ķīmiskais sastāvs – tauki, olbaltumvielas, laktozes, minerālvielu staurs, beztauku sausna, sausna; kalcija un to biopieejamību ietekmējošie piena sastāvā esošie faktori – kalcijs, sūkalu olbaltumvielas, laktoze, fosfors, laktoferīns). Kalcija un fosfora saturs analizēts J.S. Hamilton Baltic SIA laboratorijā. Dati apkopoti un apstrādāti ar Microsoft Excel 16.61, 2022 versiju. Kvantitatīviem datiem aprēķināts vidējais aritmētiskais, standartnovirzes, minimālā un maksimālā vērtība. Izvērtēts variācijas koeficients. Kalcija un tā biopieejamību ietekmējošo faktoru salīdzinājums analizēts pielietojot ANOVA testu. Faktoru būtiska atšķirība novērtēta ja p < α, pie α = 0,05 līmeņa. Darbā noteikts, ka piena ķīmiskais sastāvs, tai skaitā minerālvielu saturs, svārstījās plašās robežās. Gan minimālā (0,59%), gan maksimālā (0,94%) minerālvielu satura vērtība noteikta ekoloģiskā pienā. Vērtējot piena sastavdaļu saturu bioloģiskās saimniekošanas sistēmas ietvaros, noteikts, ka visu analizēto kalcija biopieejamību ietekmējošo faktoru saturs bija lielāks saimniecībā A iegūta pienā, bet to saturs svārstījās vienas sezonas ietvaros. Viena glāze saimniecībā A iegūtā ekoloģiskā piena dienā var nodrošināt 28 - 42 % no pieaugušo cilvēku kalcija IDD. Iegūtie rezultāti pierādīja izvirzīto hipotēzi, ka ekoloģisks piens ir labs kalcija avots, tomēr tā saturs ir būtiski atkarīgs no saimniecības, kurā piens ir iegūts.
dc.description.abstractSabunevica S., (2022). Evaluation of factors affecting the bioavailability of calcium in organic milk. Head of the thesis Asoc.prof., Dr.sc.ing. Jelena Zagorska 8 figures, 8 tables, 1 appendix and 37 references. In Latvian. Hypothesis: organic milk is a good source of calcium. Organic farming is based on natural processes, therefore conventional measures to increase the calcium content of milk, such as the use of mineral fertilisers or supplementation of feed with minerals, are limited. Moreover, this farming system is a natural alternative for using natural resources and maintaining sustainability. The aim of this work was to investigate the chemical composition of organic milk and its effect on calcium bioavailability. The study was organised according to a scheme developed by the author and was carried out in three phases. First, the chemical composition of milk available in Latvian was determined. Then, the milk compounds were compared and evaluated according to the farming method (organic or conventional), season (summer or winter) and type of heat treatment (raw or pasteurised milk). Finally, factors influencing the bioavailability of calcium in organic milk were evaluated. Milk samples were collected from 11 different farms in 4 regions of Latvia, 27 milk samples were from organic farms (organic milk) and 18 samples from conventional farms (conventional milk). The studies were carried out in the laboratories of the Agricultural University of Latvia and the University of Latvia, where the average and individual compositional parameters of the milk samples were determined (chemical composition - fat, protein, lactose, mineral content, non-fat dry matter, dry matter; calcium and factors affecting the bioavailability of milk composition - calcium, whey protein, lactose, lactoferrin). Calcium and phosphorus content analysed in the laboratory of J.S. Hamilton Baltic SIA. Data were collected and processed using Microsoft Excel version 16.61, 2022. Mean, standard deviations, mini. and max. values were calculated. The coefficient of variation was evaluated. A comparison of calcium and factors affecting its bioavailability was analysed using ANOVA test. A significant difference between factors was assessed at p < α, at α = 0.05 level. The chemical composition of milk, including mineral content, varied over a wide range. Both minimum (0.59%) and maximum (0.94%) values of mineral content were found in organic milk. When the content of milk compounds was evaluated within the organic farming system, it was found that the content of all the analysed factors was higher in the milk from organic farm A, but their content varied within the same season. One serving/day of organic milk from farm A provides 28 - 42% of the calcium RDI. The results proved the hypothesis that organic milk is good source of calcium.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMedicīna
dc.subjectKalcija avots
dc.subjectkalcija biopieejamība
dc.subjectekoloģisks piens
dc.subjectbioloģiskā lauksaimniecība
dc.titleKalcija biopieejamību ietekmējošo faktoru izvērtējums ekoloģiskā pienā
dc.title.alternativeEvaluation of factors affecting the bioavailability of calcium in organic milk
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record