Soforolipīdu ražošana no lipīdiem bagātiem pārtikas atkritumiem ar Starmerella bombicola
Author
Lukaša, Līva Kristiāna
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Bērziņa, Ieva
Date
2022Metadata
Show full item recordAbstract
Soforolipīdi ir biovirsmaktīvo vielu veids, kuru iespējams ražot mikrobiāli no dažādiem lipīdiem bagātiem substrātiem, tai skaitā atkritumiem. Šajā darbā noteica soforolipīdu ražošanai ar Starmerella bombicola piemērotāko lipīdiem bagātu atkritumu veidu, ņemot vērā titru, virsmaktīvās īpašības un ražošanas procesa ietekmi uz vidi. Soforolipīdu ražošanai izmantoja periodisko kultivēšanu bez piebarošanas. Lielāko soforolipīdu titru (41.57±1.07 g∙L-1) ieguva, izmantojot rapšu eļļu no fritētavas ar pievienotu glikozi. Ražošanas procesam ar rapšu eļļu no fritētavas un pievienotu glikozi bija vismazākā ietekme uz vidi. Virsmaktīvās īpašības bija vienlīdz labas visiem soforolipīdiem, kas iegūti fermentācijās ar pievienotu glikozi. Sophorolipids are a type of biosurfactant which can be produced microbially from different lipid-rich substrates, including waste streams. In this work, the most suitable lipid-rich waste stream for sophorolipid production with Starmerella bombicola was assessed based on titer, surface active properties and the environmental impact caused by the production process. Sophorolipids were produced using batch fermentation. The largest sophorolipid titer (41.57±1.07 g∙L-1) was obtained using waste cooking oil from frying with added glucose. The sophrolipid production process with waste cooking oil from frying with added glucose had the smallest environmental impact. The surface activities of all sophorolipids obtained in fermentations where glucose was added, were equally high.