• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vidējais ar uzturu uzņemtā kalcija daudzums 1-9. klašu skolēniem skolu programmas "Piens un augļi skolai" ietvaros Kurzemes reģionā.

Thumbnail
View/Open
301-93992-Rudzite_Agnese_ar19094.pdf (830.5Kb)
Author
Rudzīte, Agnese
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Siksna, Inese
Date
2023
Metadata
Show full item record
Abstract
Uztura paradumi sāk veidoties jau bērnībā un saglabājas nemainīgi gandrīz visas dzīves garumā. Mūsdienu steidzīgais dzīves ritms bieži noved pie sliktākiem ēšanas paradumiem mājās un biežāka neveselīgas pārtikas patēriņa. Neatbilstošas pārtikas izvēle var palielināt malnutrīcijas risku, turklāt kalcijs ir viena no minerālvielām, kas bieži netiek ar uzturu uzņemta rekomendētajās devās, tādējādi palielinot lūzumu un rahīta risku bērniem un osteoporozes risku pieaugušajiem. Ar Eiropas Komisijas līdzfinansējumu tiek īstenota skolu programma “Piens un augļi skolai”, kuras ietvaros reizi piecos gados skolās tiek veikts uztura paradumu izvērtējums, lai konstatētu ēšanas paradumus skolēnu vidū. Šī darba ietvaros tiks analizēti programmas izvērtējuma laikā iegūtie dati un apskatīti ar uzturu uzņemtie kalcija daudzumi 1-9. klašu skolēniem Kurzemes reģionā.
 
Dietary habits begin to form in childhood and remain unchanged almost throughout all life. Today's fast pace of life often leads to poorer eating habits at home and more frequent consumption of unhealthy food. Choosing inappropriate food can increase the risk of malnutrition, and calcium is one of the minerals that is often not taken in the recommended doses, thus increasing the risk of fractures and rickets in children and osteoporosis in adults. With the co-financing of the European Commission, the school program "Fruit and milk for school" is being implemented, in which an assessment of dietary habits of every five years is carried out in schools, in order to determine eating habits among students. Within the framework of this work, the data obtained during the evaluation of the program will be analyzed and the amounts of calcium taken with food among grade school students from 1st to 9th class in Kurzemes region will be examined.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/63204
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses [1229]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV