Zur Kurzanzeige

dc.contributor.advisorIeviņš, Ģederts
dc.contributor.authorKuļika, Jekaterina
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
dc.date.accessioned2023-09-05T01:04:43Z
dc.date.available2023-09-05T01:04:43Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.other94242
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/63206
dc.description.abstractCochlearia officinalis ir sālsizturīga augu suga no krustziežu dzimtas (Brassicaceae), kas sastopama Ziemeļeiropā jūru piekrastēs. Cilvēki to izmantoja uzturā kā C vitamīna avotu. Tā kā augsnes sāļums ir būtisks tradicionālo kultūraugu produktivitātes ierobežojums, ir svarīgi attīstīt halofītisku kultūraugu audzēšanu. C. officinalis ir halofīts un potenciāls kultūraugs. Lai pārbaudītu anjona ietekmi uz C. officinalis sālsizturību un jonu uzkrāšanos potenciālu, šis sugas augus audzēja siltumnīcā kontrolētos apstākļos, iedalītus 14 variantos ar augsnei pievienotu neitrālu vai sārmainu Na vai K sāli (NaCl, KCl, CH3COONa, CH3COOK, Na2CO3, K2CO3, NaHCO3, KHCO3, NaNO3, KNO3, Na2HPO4, K2HPO4, Na2SO4, K2SO4). Beigu sāls katjona koncentrāciju 200 mmol visās apstrādēs sasniedza četru audzēšanas nedēļu laikā. Eksperimenta rezultāti parādīja, ka sāls apstrāde būtiski neizmainīja augu sauso masu. Pievienojot augšanas substrātam kālija vai nātrija sāli, attiecīgi palielinājās šo metālu koncentrācija visās augu daļās, turklāt vislielākā katjonu uzkrāšana bija hlorīdu un nitrātu apstrādēs. Visās sārmaino sāļu apstrādēs jonu uzkrāšana bija samazināta. Hlorofila koncentrācija un fluorescences rādītājs PItotal bija lielāki par kontroli visās apstrādēs. Relatīvi mazākas vērtības bija sārmaino sāļu un sulfātu apstrādēs.
dc.description.abstractCochlearia officinalis is a salt tolerant species in Brassicaceae family and it is found in the Northern Europe on sea shores. People have been using it in food as a source of vitamin C. Due to the loss of traditional cash crop productivity in salt-affected soils, it is important to develop the use of cash crop halophytes. C. officinalis is a halophyte and a potential cash crop. To check the effect of anion type on the salt tolerance and ion accumulation potential in C. officinalis, it was cultivated in a greenhouse-controlled conditions, using fourteen treatments with either neutral or alkali Na or K salt added to the soil (NaCl, KCl, CH3COONa, CH3COOK, Na2CO3, K2CO3, NaHCO3, KHCO3, NaNO3, KNO3, Na2HPO4, K2HPO4, Na2SO4, K2SO4). The final salt cation concentration (200 mmol) in all treatments was reached within four weeks. The results of the experiment show that salt treatment did not significantly affect significantly the dry mass. Plants accumulated more potassium or sodium cations in all plant parts in the potassium or sodium salt treatments. The biggest cation accumulation was in chloride and nitrate salt treatments. In all alkali salt treatments ion accumulation was less. Chlorophyll concentration and fluorescence parameter PItotal were higher than control in all treatments. Relatively smaller values were in alkali salt treatments.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBioloģija
dc.subjecthalofīti
dc.subjecthalofītiski kultūraugi
dc.subjectjonu uzkrāšana
dc.subjectjauni kultūraugi
dc.subjectsāļums
dc.titleAnjona veida ietekme uz potenciālā halofītiskā kultūrauga Cochlearia officinalis sālsizturību un jonu uzkrāšanos
dc.title.alternativeEffect of anion type on salinity tolerance and ion accumulation in potential halophytic crop species Cochlearia officinalis
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Dateien zu dieser Ressource

Thumbnail

Das Dokument erscheint in:

Zur Kurzanzeige