Show simple item record

dc.contributor.advisorOzoliņa-Molla, Līga
dc.contributor.authorAkmene, Erīna
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
dc.date.accessioned2023-09-05T01:04:48Z
dc.date.available2023-09-05T01:04:48Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.other95001
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/63228
dc.description.abstractPētījuma mērķis bija noskaidrot lipīdiem bagātas maltītes ietekmi uz vielmaiņu un enerģētisko substrātu izmantošanu organismā atkarībā no taukaudu masas. Pirmais posms bija anketēšana par uztura u.c. paradumiem, un pēc tās pētījumā aicināja piedalīties 21 dalībnieci, iedalot pazemināta, normāla un palielināta svara grupā atkarībā no ķermeņa masas indeksa. Dalībniecēm veica netiešās kalorimetrijas mērījumus trīs stundu periodā pēc lipīdiem bagātas maltītes. Noteica arī plazmas triglicerīdu līmeņa izmaiņas. Aptaujas rezultāti rāda, ka ķermeņa masas indeksu ietekmējošie faktori ir vecums, brokastu veids un gaļas/zivju porcijas lielums. Pēcmaltītes periodā novēroja lielāku vielmaiņas intensitāti pazemināta svara dalībniecēm, bet samazinātu – palielināta svara dalībniecēm. Pēcmaltītes laikā enerģijas ieguvē dominēja lipīdu oksidācija. Triglicerīdu koncentrācijai plazmā nenovēroja būtiskas izmaiņas.
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the effect of lipid rich meal on metabolism and energetic substrate use in an organism depending on fat mass. First phase was surveying about eating and other habits, and based on it 21 participant was offered to take part in the study. Participants were divided in underweight, normal and overweight groups by body mas index. Participants underwent indirect calorimetry measurments in a three hour period following after lipid rich meal. Plasma triglyceride levels were also measured. Survey shows that factors affecting body mass index are age, breakfast type and meat/fish portion size. In the postprandial period higher metabolism intensity was observed in the underweight group, but lower – in overweight group. Lipid oxidation was dominant in this period. No significant differences were observed in plasma triglyceride levels.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBioloģija
dc.subjectliekais svars
dc.subjectpēcmaltītes periods
dc.subjectvielmaiņa
dc.subjecttauku oksidācijas intensitāte
dc.titleLipīdiem bagātas maltītes termogēnais efekts sievietēm ar atšķirīgu ķermeņa taukaudu masu
dc.title.alternativePostprandial Response to Fat-Rich Meal in Women With Different Body Fat Mass
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record