• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Phaffia rhodozyma blakusproduktu barotnes un kultivācijas apstākļu optimizācija

Thumbnail
View/Open
301-96227-Kuzmika_Iveta_ik20093.pdf (1.124Mb)
Author
Kuzmika, Iveta
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Raita, Svetlana
Date
2023
Metadata
Show full item record
Abstract
Bakalaura darba mērķis bija optimizēt P. rhodozyma barotnes sastāvu un kultivēšanas apstākļus, sasniedzot maksimāli iespējamo biomasas daudzumu un nomērīt proteīnu un astaksantīna koncentrāciju kultūrā. Tika apkopotas un pagatavotas 19 barotnes no publikācijām un 24 unikālas barotnes tika izveidotas darba ietvaros. Vides apstākļu ietekme uz rauga biomasu tika vērtēta, veicot eksperimentus ar vides temperatūru (20-24 °C), pH (4-6.5), buferšķīdumiem un pret putu līdzekļiem. Tika noteikts, ka optimālie apstākļi ir 22 °C, pH 4.5 un 6, ja barotnē ir buferšķīdums. Septiņi industriālās ražošanas blakusprodukti tika notestēti kā C vai N avoti rauga kultivēšanai. Glicerīns uzrādīja sevi kā daudzsološo C avotu. Kolbu un 5L bioreaktora kultivēšanas apstākļu optimizēšanas eksperimentu rezultātā tika iegūta biomasa, kas pārsniedz literatūrā norādīto.
 
The aim of the bachelor work was to optimize the composition and cultivation conditions of P. rhodozyma medium by reaching the maximum amount of biomass possible and measuring protein and astaxanthin concentrations in the culture. Nineteen media from publications were collected and prepared and 24 unique media were created as part of the work. The impact of environmental conditions on yeast biomass was assessed by experiments with environmental temperature (20-24 °C), pH (4-6.5), buffer solutions and antifoam agents. The optimum conditions were determined to be 22 °C, pH 4.5 and 6 if there is buffer solution in the medium. Seven by-products of industrial production were tested as C or N sources for yeast cultivation. Glycerol presented itself as the promising source of C. Experiments to optimize the cultivation conditions in the flasks and 5L bioreactor resulted in biomass exceeding that specified in the literature.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/64235
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses [1229]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV